Pentru mic dejun sau cină – O nouă rețetă de clătite delicioase:
Într-un vas mai adânc puneți două pahare de apă călduță (400 ml) și un pahar de lapte călduț (200 ml), 90 ml ulei, zahăr (40 g) și un plic de drojdie uscată (10 g). Amestecați pentru a dizolva ingredientele.
Apoi, adăugați treptat făina și sarea. La început, amestecați cu o lingură până când făina absoarbe lichidul, apoi frământați cu mâna. Frământați câteva minute până când aluatul devine compact și se desprinde de pe pereți. El va fi în continuare moale.
Acoperiți-l cu folie de plastic și lăsați-l într-un loc călduros să crească aproximativ 45 de minute până la 1 oră până când fermentează frumos și își dublează volumul. Apoi, frământați-l puțin și cu degetele înfăinate scoateți-l pe o suprafață de lucru puțin înfăinată. Întindeți-l cu mâinile într-o formă dreptunghiulară groasă, apoi rulați-l sub formă de pâine.
Astfel, veți împărți mai ușor aluatul în 18 părți aproximativ egale. Din fiecare bucată de aluat formați o bilă. Împărțiți untul în 18 părți, apoi pe fiecare bilă puneți câte o linguriță de unt. Lăsați aceste bile să se odihnească aproximativ 5 minute.
După 5 minute, cu degetele întindeți untul peste bilă și formați o foaie mică de mărimea unei farfurii.
Așezați-le câte trei una peste alta, astfel încât a treia foaie să fie cu partea unsă în jos (partea de sus să rămână neunsă). În acest mod, veți obține 6 grămezi cu câte trei bile/foi. Lăsați să se odihnească 5 minute.
După 5 minute, fiecare grămadă întindeți-o din nou cu degetele, de data aceasta într-o foaie mai mare, de mărimea unei farfurii. Foia strângeți-o adunând marginile spre centru, apoi cu ajutorul palmelor formați din nou o bilă. Apoi, pe o suprafață puțin înfăinată, fiecare bilă întindeți-o ușor cu degetele pentru a forma clătita.
Încălziți o tigaie antiaderentă sau o plită la foc mediu (reglați temperatura, nu trebuie să fie prea puternică, nici prea slabă). Coaceți clătitele aproximativ cinci minute pe fiecare parte cu două până la trei întoarceri până se rumenesc frumos.