PLĂCINTĂ MAI BUNĂ DECÂT TORTUL
mai întâi pregătiți fructele: Spălați-le bine sub un jet de apă rece. Dacă sunt stropite, ar fi bine să stea jumătate de oră într-o soluție de bicarbonat de sodiu.
Apoi tăiați-le în cubulețe mici (mere, pere, caise, prune, pere…), iar boabele și fructele mici, cum ar fi vișinele, cireșele, căpșunile, afinele, coacăzele… doar le spălați și le scurgeți (și scoateți sâmburii din vișine și cireșe).
“Azi am citit pe internet, cineva a postat că toți acești sâmburi de caise, cireșe, vișine, mere, prune și așa mai departe, în special când facem dulceață, gemuri și marmeladă, de obicei le aruncăm la gunoi.
Cu toate acestea, ar fi util să strângem semințele, să le uscăm, iar apoi când mergem la o plimbare în natură – să le aruncăm.
Astfel, vom permite să crească noi arbori și vom ajuta la ridicarea conștiinței ecologice” – spune Ivana în prezentarea ei. După ce pregătiți fructele, tapetați tava sau tava cu dimensiunile de 30×22 cm în care veți coace plăcinta.
Apoi, presărați cu puțină făină și scuturați excesul. Porniți cuptorul să se încălzească la 200 de grade Celsius înainte de a începe pregătirea plăcintei. Bateți 6 ouă întregi până devin spumoase și dens, iar dacă este mai ușor, puteți separa albușurile și le bateți până obțineți o spumă fermă, apoi adăugați treptat gălbenușurile.
În timp ce bateți ouăle, începeți treptat să adăugați 200 g de zahăr și 2 plicuri de zahăr vanilat și bateți până se topește zahărul. Bateți până când devine o cremă fină, grasă și spumoasă. Apoi, în ouăle bătute, adăugați 10 linguri de lapte, 10 linguri de ulei și amestecați cu atenție cu o lingură sau spatulă.
Apoi adăugați 10 linguri pline de făină. Pe măsură ce adăugați făina, amestecați treptat, dar asigurați-vă că amestecul rămâne spumos. După ce ați adăugat făina de câteva ori și ați egalizat amestecul, la final adăugați și un plic de praf de copt (întotdeauna se adaugă la sfârșit).
Apoi adăugați nucile mărunțite sau tăiate cubulețe, pe care nu trebuie neapărat să le puneți, dar dacă le aveți, adăugați puțin deoarece îmbunătățesc mult gustul plăcintei. Amestecați și egalizați. Turnați amestecul rezultat în tava pregătită și distribuiți uniform.
Deasupra aranjați fructele tăiate cubulețe și puneți în cuptorul preîncălzit. După 5 minute, reduceți temperatura la 180 de grade Celsius. Plăcinta se coace timp de 40 de minute, dar verificați totuși cu un scobitor să vedeți dacă plăcinta este coaptă (scobitoarea trebuie să iasă uscată).
Lăsați plăcinta coaptă să se răcească, apoi tăiați-o și presărați zahăr pudră deasupra. Opțional, o puteți servi cu frișcă, înghețată sau puteți pregăti și un sirop de fructe, dar este foarte gustos și servit așa cum este.