CEAI DE TOAMNĂ CU ALUNE: Tratament pentru venele varicoase și hemoroizi.
În medicina tradițională, ceaiul din coaja de alună este folosit pentru tratarea infecțiilor urinare, problemelor stomacale și hemoroizilor. Din acest ceai se fac și comprese care se aplică pe răni și pe venele varicoase ale picioarelor.
REȚETĂ: Două mâini pline de coji de alune se fierb într-un litru de apă timp de aproximativ jumătate de oră, la temperatură moderată. După ce s-a răcit, se strecoară și se consumă 2-3 cești pe zi, pe stomacul gol sau între mese. Pentru comprese se prepară un ceai mai concentrat.
Alunul este folosit pentru tratarea ranilor deschise, a hemoroizilor și a diareei. Compresele se pregătesc fierbind frunzele și coaja tăiate mărunt, la foc mic. Având în vedere că, indiferent dacă sunt proaspete sau prăjite, acestea sunt adesea folosite și mulți își iubesc gustul și aroma, nu este surprinzător faptul că alunele sunt prima asociere cu alunul (Corylus avellana).
Cu toate acestea, datorită proprietăților sale vindecătoare, experții în plante nu uită că frunzele tinere și coaja acestui tufis dens sunt apreciate pentru proprietățile lor terapeutice.
Prin urmare, alunul crește pretutindeni, în special pe marginea pădurilor, pe pajiști și pe pășuni, precum și de-a lungul drumurilor ca “gard viu”. În afară de nuc, care de fapt este sămânța acestui arbust, alunul este recunoscut și prin coaja sa grasă de pe ramurile flexibile. Frunzele sunt ovale, mari, cu formă de inimă la bază și ascuțite la vârf.
Experții spun că coaja de alun conține taninuri catehine, puțină rășină, uleiuri esențiale și heterozizi flavonoidi (derivați ai miricetolului), din care provine culoarea galben-verzuie a cojii. Frunza are o compoziție chimică similară, dar conține și vitamina C, în jur de 120 de miligrame la 100 de grame de frunze proaspete.
Atât coaja, cât și frunza de alun sunt folosite ca înlocuitori pentru “hamamelisul” american, deoarece taninul catehine conținut în alun acționează ca un vasoconstrictor,
Medicamentele preparate din frunzele și/sau coaja de alun sunt folosite extern ca comprese pentru tratarea ulcerelor varicoase, adică a ranilor venoase. Aceste comprese se pregătesc prin fierberea frunzelor și cojii de alun mărunțite la foc mic, iar extractul este pregătit și în farmacii, de asemenea, pentru tratarea ulcerelor venoase. Preparatele din alun sunt, de asemenea, folosite pentru curățarea pielii.
Pe lângă aceasta, unguentul/unguentul din frunze și coaja de alun este folosit pentru tratarea hemoroizilor externi. În medicina tradițională, ceaiul concentrat de alun este folosit de secole ca remediu eficient pentru diaree, precum și pentru oprirea sângerărilor mari în timpul menstruației.
Când vine toamna, alunele sunt bogate în proteine și conțin mult ulei gras, compus în principal din glicerină a nezaturatelor, în special oleinică și linoleică.
Author: morenews99.com