Pinerlii din Ohrid, moi ca sufletul – trebuie neapărat să îi preparați!
Ingrediente necesare:
500 ml lapte, 9 linguri ulei, 900-1000 g făină, 1 lingură sare, 2 linguri zahăr, 2 cuburi de drojdie proaspătă, 250 g unt sau margarină, 300 g brânză mărunțită și 1 ou pentru ungere.
Mod de preparare:
Dizolvați drojdia în lapte călduț cu o lingură de zahăr și puțină făină, iar după ce se activează, frământați împreună cu celelalte ingrediente un aluat de consistență medie, care nu se lipește de mâini (făina o adăugați treptat).
Lăsați aluatul să se odihnească aproximativ 20 de minute, apoi împărțiți-l în 6 părți.
Împărțiți și cubul de unt în 6 părți. Din fiecare bilă întindeți o foaie, ungeți-o uniform cu unt, puneți la un capăt brânza mărunțită și rulați ca un rulou.
Tăiați ruloul în 5 părți. Repetați procedura și cu restul de aluat.
Așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, ungeți-le deasupra cu ou, presărați cu susan și, după ce le lăsați 20 de minute la crescut, coaceți-le în cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 25-30 de minute.
În loc de brânză puteți folosi cașcaval și șuncă sau altceva după preferințe.
Din informațiile primite de la cititorii noștri, aflăm că PINERLII sunt de fapt o rețetă turcească, care s-a integrat în bucătăria noastră.
Comentariu de Nermin Veli:
„Peynirlii – TURCESC (SİRENJACİ)”, peynir înseamnă brânză în limba turcă.”
Comentariu de Liljana Davkova:
„Pinerliile puțin diferite… Le am notate ca pinerliile de la Mignone, pentru că le fac exact după rețeta ei. Acea brânzică de deasupra este delicioasă.”
Urmăriți rețeta:
Pentru aluat:
1 kg făină moale,
40 g drojdie proaspătă,
2 lingurițe sare,
aproximativ 500 ml lapte călduț.
Pentru înmuiere:
2-3 linguri untură sau margarină topită.
Pentru umplutură:
1 ou și, opțional, brânză mărunțită, urdă sau brânză proaspătă.
MOD DE PREPARARE:
Din toate ingredientele menționate frământați un aluat de consistență medie, acoperiți-l și lăsați-l să crească circa 15-20 de minute.
Apoi frământați din nou și întindeți-l într-o foaie dreptunghiulară de circa 1 cm grosime. Tăiați pătrate, umpleți fiecare cu amestec de brânză și ou, rulați-le ca pe niște rulouri și înmuiați-le în untură topită. Așezați-le într-o tavă adâncă.
În umplutura rămasă adăugați câteva linguri de lapte și turnați peste pinerlii. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 250 de grade, apoi reduceți temperatura la 220 de grade și coaceți până se rumenesc frumos.
Rețetă: Katerina Naskova
Foto: Erhana Tairova