Uncategorized

Acesta este prăjitura macedoneană pe care întregul Balcani o împărtășesc – verificați de ce!

Cerneți 5 căni de făină împreună cu plicul de praf de copt și scorțișoara. Adăugați cele 3 căni de griș, 100 g stafide tocate grosier și 100 g nuci tocate grosier. Amestecați bine toate ingredientele uscate într-un bol mai adânc.

Faceți o adâncitură în mijlocul ingredientelor uscate, turnați 5 căni de apă carbogazoasă și 3 căni de ulei. Amestecați bine până obțineți o compoziție omogenă.

Puteți folosi un mixer sau puteți amesteca simplu cu un tel. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Tapetați o tavă de 25×35 cm cu hârtie de copt și turnați compoziția.

Deasupra, dacă doriți, presărați 50 g nuci tocate. Coaceți 35-40 minute. Verificați cu o scobitoare dacă prăjitura este coaptă, scoateți tava și lăsați să se răcească.

Între timp, preparați siropul: fierbeți 250 g zahăr, plicul de zahăr vanilat și 250 ml apă timp de 3-4 minute, apoi turnați siropul fierbinte peste prăjitura răcită.

Lăsați la temperatura camerei până prăjitura absoarbe tot siropul.

Tăiați în cuburi, dreptunghiuri, triunghiuri… sau puteți mânca direct din tavă, pentru cei nerăbdători.

Puteți pune și un glazură de ciocolată, iar prăjitura devine și mai gustoasă! În acest caz, nu presărați nuci deasupra înainte de coacere.

Glazura se face din 100 g ciocolată neagră, 50 g unt, 1 lingură smântână acră, 1 lingură ulei – toate se topesc și se amestecă la foc mic, apoi se toarnă peste prăjitură.

Se taie foarte bine, ciocolata nu se desprinde de crustă, chiar dacă înainte aceasta a fost stropită cu sirop.