Uncategorized

Piroșki fermecători cu cartofi… Rapizi, deliciosi și de neuitat…

Fierbeți cartofii și curățați-i (de obicei 1 cartof mare sau 2 medii), iar cât sunt încă calzi, adăugați o bucățică mică de 80 g de unt sau margarină și pasați-i pentru a obține un piure.

Într-un vas adânc puneți un plic de drojdie uscată, o linguriță de zahăr, o cană de lapte și două gălbenușuri. Amestecați cu un tel până când toate ingredientele se dizolvă într-o compoziție omogenă.

Adăugați piureul de cartofi în lichid și amestecați cu o lingură până când se încorporează uniform. Veți obține o compoziție destul de lichidă, ca iaurtul subțire, fără cocoloașe.

În acest amestec începeți să adăugați treptat făina amestecată cu o lingură de sare (aproximativ 380 g, dar veți evalua cât este necesar). La început adăugați jumătate din cantitatea totală, amestecați, iar când aceasta se absoarbe, adăugați restul treptat.

Frământați aluatul cu mâna, care trebuie să fie moale, neted și să se desprindă de pereții vasului, apoi lăsați-l să se odihnească acoperit timp de o oră la căldură, până când își dublează volumul.

După ce a dospit, puneți aluatul pe o suprafață înfăinată, mai frământați-l puțin, apoi întindeți-l într-o foaie mare și subțire, pe care o tăiați în dreptunghiuri (20 sau mai multe).

Pe latura lungă puneți un bastonaș de cașcaval (care poate fi tăiat sau ras) sau brânză fin tăiată, apoi înfășurați cu capetele împinse pentru a preveni scurgerea la prăjire. Puteți să le umpleți și cu umplutură după gust.

Nu lăsați piroșki-urile să se odihnească, ci le înmuiați imediat în albușurile bătute, apoi în pesmet.

Prăjiți-le în ulei încins la temperatura moderată și prăjiți-le câteva minute pe fiecare parte, până când devin aurii și crocante.