Uncategorized

Tortă retro cu nuci…

Ouăle se bat bine cu zahărul până devin mai groase, se albesc și își măresc volumul (aproximativ 10 minute cu mixerul). Apoi, se adaugă uleiul și apa fierbinte treptat, amestecând continuu. După acest pas, nu mai este nevoie de mixer.

Se cerne făina amestecată cu praful de copt și se adaugă în amestecul lichid. Se adaugă și nucile măcinate. Se amestecă cu o lingură sau spatulă, având grijă să păstreze textura pufoasă și aerisită.

Amestecul se toarnă într-o tavă unsă și tapetată cu făină (sau tapetată cu hârtie de copt) cu diametrul de 20 cm și se coace 40 de minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Pandișpanul copt se scoate pe un grătar să se răcească.

Când blatul s-a răcit, se taie cu grijă în trei părți egale (pentru tăiere mai ușoară, marchează-l mai întâi și folosește un fir de ață sau un cuțit lung pentru a-l tăia). Poți coace fiecare strat separat (pentru un timp mai scurt decât cel indicat), împărțind aluatul în trei părți egale.

Pentru cremă: Se păstrează o parte din lapte pentru a-l amesteca cu făina, iar restul se pune la fiert. Se prepară ca un budincă, amestecând cu un tel timp de aproximativ 5 minute, până se îngroașă. Poți să o bați cu mixerul imediat sau să o lași la răcit.

Când crema este aproape gata, într-o altă cratiță se pune zahărul la topit la foc mic. În zahărul topit, adaugă treptat crema cu lapte și amestecă la foc mic până se uniformizează, iar zahărul se dizolvă complet.

La final, adaugă untul tăiat cubulețe și ciocolata spartă în bucăți și amestecă până se topesc și se încorporează în cremă.

 


 

Straturile de blat se umplu cu crema de caramel răcită, lăsând puțină cremă pentru decor. Tortul se ungă pe deasupra și pe laterale, apoi se decorează după preferință. În trecut, întreaga tortă era decorată cu nuci măcinate și nuci întregi. Înainte de a o servi, lasă torta la răcit în frigider timp de câteva ore.