„Cele mai fragede fursecuri cu vanilie…
Cu câteva zile înainte de a face fursecurile, amestecați zahărul pudră cu batonul de vanilie tăiat și închideți într-o cutie de tablă cu capac. Așa veți obține zahăr vanilat.
Într-un castron, bateți untura cu zahărul tos până obțineți o cremă. Adăugați oul, gălbenușurile, sucul și coaja de lămâie.
Adăugați nucile măcinate și făina, amestecați până obțineți un aluat uniform. Acoperiți-l și răciți-l în frigider cel puțin trei ore sau, ideal, peste noapte.
Preîncălziți cuptorul la 160 de grade dacă are ventilator sau la 180 de grade pentru cuptoarele obișnuite. Puneți aluatul pe o suprafață bine pudrată cu făină și întindeți-l într-o foaie de aproximativ jumătate de centimetru grosime.
Tapetați două tăvi cu hârtie de copt și, cu ajutorul unei forme mici, tăiați fursecurile și așezați-le la o anumită distanță. Coaceți-le aproximativ 12 minute, astfel încât să rămână albe. Lăsați-le să se răcească în tavă aproximativ 5 minute, apoi transferați-le pe un grătar sau pe o suprafață plată până se răcesc complet.
Când sunt complet reci, ungeți fiecare fursec cu gem și lipiți-l cu altul. Fiecare „sandviș” obținut îl tăvăliți bine în zahăr vanilat. Puneți fursecurile într-o cutie de tablă și așteptați 1-2 zile înainte de servire.
REȚETA II: Fursecuri cu vanilie care se topesc în gură (de post): Nu veți mai cumpăra niciodată
Rețetă și prezentare video de „Colțul Meu” – Fursecuri care se topesc în gură. Aceste fursecuri sunt de post, dar, desigur, le puteți prepara și în varianta cu unt sau untură. Aceste fursecuri se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, doar 12 minute. Trebuie să rămână de culoare deschisă.
Ingrediente necesare:
- 250 g margarină moale la temperatura camerei (puteți folosi unt sau untură, după preferință),
- 100 g zahăr pudră,
- coaja rasă de la o lămâie,
- sucul de la o jumătate de lămâie,
- 1 plic zahăr vanilat,
- 50 g nuci măcinate,
- 400 g făină tip 400 sau altă făină la alegere.
Aveți nevoie și de gem pentru lipirea fursecurilor și de zahăr pudră pentru tăvălirea fursecurilor. Dacă doriți, adăugați câteva plicuri de zahăr vanilat în zahărul pudră.
Mod de preparare:
Înmuiați margarina la temperatura camerei și zdrobiți-o cu o furculiță. Adăugați zahărul pudră și zahărul vanilat și continuați să amestecați. Margarină se poate lucra cu o furculiță sau cu un mixer, după preferință.
Radeți și adăugați puțină coajă de lămâie și sucul de la o jumătate de lămâie. Amestecați bine pentru a integra sucul de lămâie. Adăugați nucile măcinate și amestecați din nou pentru a se omogeniza.
Adăugați treptat făina fină în compoziție și frământați cu mâna. Continuați să adăugați făină până când aluatul este moale. Frământați bine până când începe să se desprindă de pereții castronului și nu se mai lipește de mâini, dar rămâne moale și ușor de modelat.
Întindeți aluatul obținut cu un sucitor într-o foaie subțire de 0,5 cm grosime, apoi, folosind un păhărel de țuică, capac sau forme de diverse modele, tăiați fursecurile. Așezați formele într-o tavă tapetată cu hârtie, iar aluatul rămas adunați-l și formați din nou o bilă.
Întindeți din nou aluatul într-o foaie și tăiați alte forme. Repetați până terminați tot aluatul. Coaceți fursecurile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade aproximativ 12 minute. Verificați-le și aveți grijă să își păstreze culoarea deschisă.
Lăsați fursecurile coapte să se răcească puțin, apoi lipiți-le câte două: ungeți un fursec cu gem și acoperiți-l cu altul, obținând un „sandviș”. Tăvăliți fursecurile lipite în zahăr pudră.”