Gogoși foarte gustoase…
Într-un vas mai adânc, amestecați câte o cană de apă caldă și lapte cald, adăugați 50 ml ulei, 1 lingură de zahăr, 2-3 linguri de făină și sfărâmați un cub de drojdie proaspătă. Amestecați bine până când toate ingredientele se dizolvă și nu mai sunt cocoloașe. Lăsați la loc cald timp de 10 minute pentru a activa drojdia.
Apoi, adăugați jumătate din făina necesară, două lingurițe de sare și două linguri de oțet, apoi amestecați până când făina absoarbe lichidele. Apoi, adăugați treptat restul de făină și frământați aluatul cu mâna. Trebuie să fie moale și puțin lipicios.
Turnați-l pe o suprafață înfăinată, frământați-l puțin pentru a forma o bilă, apoi puneți-l înapoi într-un vas uns, ungeti-l puțin și acoperiți-l cu folie alimentară, lăsați-l 40 de minute la un loc cald să crească până își dublează volumul.
Apoi, turnați-l pe o suprafață de lucru înfainată și împărțiți-l în 8 sau mai multe părți, apoi formați bile. Acoperiți-le puțin să se odihnească în timp ce pregătiți umplutura.
Spălați mangoldul, tăiați-l mărunt, presărați puțină sare și frământați-l puțin cu mâinile. Apoi adăugați brânză mărunțită și amestecați. Opțional, adăugați o lingură de ulei și o lingură de smântână.
Pe o suprafață înfainată, puneți o bilă de aluat, apoi, cu ajutorul unui sucitor, întindeți o foaie de dimensiunea unei farfurii și lăsați-o deoparte. Repetați procedeul cu celelalte bucăți de aluat. Prima foaie o ungeți cu unt topit pe întreaga suprafață, apoi acoperiți cu o nouă foaie. Repetați acest lucru până la ultima foaie, care nu trebuie unse.
Această foaie mare și groasă o transferați pe o suprafață înfainată, presărați puțină făină deasupra, apoi cu un sucitor întindeți o foaie mare dreptunghiulară, cu grosimea de 0,5-0,8 cm. Jumătatea de jos a foii o ungeți cu umplutura, apoi o pliați cu partea de sus.
Apăsați ușor cu palmele deasupra pentru a elimina aerul în exces și a lipi foaia de sus de cea de jos, apoi tăiați fâșii subțiri cu lățimea de 1,5-2 cm. Fiecare fâșie prindeți-o de cele două capete, răsuciți-o spiralat și uniți capetele pentru a forma gogoși. Așezați gogoșile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Gogoșile astfel preparate lăsați-le 20 de minute să se odihnească puțin, apoi ungeți-le deasupra cu ou bătut sau cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și presărați susan deasupra. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de aproximativ 15-20 de minute.