Uncategorized

DULCE DE GRIS CU MĂSURI ÎN CEAȘCĂ… Umed și delicios ca baklava…

Un dulce umed și foarte ușor din gris și nuci, se prepară rapid și simplu, iar gustul său este irezistibil. Vei savura fiecare înghițitură, este atât de delicios acest dulce. Fă-l imediat și răsfață-te.

Ingredientele necesare: 4 ouă, 1 ceașcă de zahăr, 1 ceașcă de făină, 1 ceașcă de nuci măcinate sau alune, 2 cești de gris, 1 ceașcă de ulei, 1 ceașcă de lapte, 1 praf de copt. Pentru sirop: 250 g zahăr, 400 ml apă, 1 zahăr vanilat, coaja de la o lămâie. Pentru decorare: 2 smântâni bătute, puțină nucă măcinată pentru decorare.

MOD DE PREPARARE: Pornește cuptorul la 200 de grade. Un tavă cu dimensiunile 20×35 cm unge-o cu ulei și presară făină, apoi îndepărtează surplusul. Bate ouăle spumă, apoi adaugă zahărul și continuă să bați până se topește și amestecul devine mai gros și albicios.

Adaugă ingredientele lichide (laptele și uleiul), apoi adaugă ingredientele uscate (făina, grisul, nucile). La final, adaugă praful de copt, apoi toarnă amestecul obținut în tava pregătită și pune la copt în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ o jumătate de oră.

În timp ce dulcețul se coace, pregătește siropul. Fierbe apa împreună cu zahărul, vanilia și coaja rasă de la o lămâie, timp de aproximativ 5 minute după ce începe să fiarbă. Toarnă siropul fierbinte peste dulcețul copt și lasă-l să se răcească.

La final, bate smântâna și unge uniform dulcețul pe întreaga suprafață. Deasupra presară o mână de nuci măcinate. Cel mai bun este când se servește rece din frigider. Toate detaliile procesului pot fi vizualizate în videoclipul AICI. Citește și următoarea rețetă, și mai simplă decât cea anterioară:

Ingredientele necesare: 4 ouă, 1 ceașcă de zahăr, 1 ceașcă de iaurt, 1 ceașcă de gris, 1 ceașcă de cocos, 1/2 ceașcă de ulei, 1 ceașcă de făină, 1 praf de copt, 1 zahăr vanilat și puțină coajă rasă de portocal. Pentru sirop: 2 cești de zahăr, 2 cești de apă, puțină lămâie.

MOD DE PREPARARE: În primul rând, prepară siropul pentru a avea timp să se răcească în timp ce pregătești dulcețul. Într-o oală pune 2 cești (de 200 ml) de zahăr și 2 cești de apă, apoi amestecă. Pune oala pe foc și din momentul în care începe să fiarbă, fierbe siropul încă 4-5 minute.

După acest timp, oprește focul și adaugă 2-3 linguri de suc proaspăt stors de lămâie sau după gust. Amestecă siropul fiert și lasă-l deoparte să se răcească. Într-un recipient separat, sparge patru ouă care au stat la temperatura camerei și adaugă o ceașcă (de 200 ml) de zahăr. Bate cu un tel timp de 2-3 minute.

Apoi adaugă o ceașcă (200 ml) de iaurt, apoi o ceașcă de gris și o ceașcă de cocos. Amestecă și adaugă o jumătate de ceașcă de ulei de gătit. La final, adaugă 1 ceașcă de făină amestecată cu praf de copt. Bate bine pentru a nu avea cocoloașe.

La final, adaugă 2-3 linguri de coajă rasă de portocal și aromatizează cu o pliculeț de zahăr vanilat. După ce ai amestecat bine compoziția, acoperă-o cu folie de plastic și lasă-o să se odihnească timp de 15-20 de minute.

După acest timp, toarnă amestecul într-un recipient rezistent la foc sau o tavă cu dimensiuni aproximativ 30×22 cm. Agită ușor pentru a se nivela compoziția, apoi pune să se coacă în cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Când pui dulcețul în cuptor, redu temperatura la 180 de grade și coace timp de 35-40 de minute.

 



Scoate dulcețul din cuptor și lasă-l să se răcească câteva minute, apoi taie-l în cuburi de dimensiunea dorită. Cât este încă cald, toarnă uniform siropul rece peste el și lasă-l să absoarbă complet. Înainte de servire, răcește bine.