Uncategorized

PLĂCINTĂ RĂSUCITĂ CARE SE FACE FĂRĂ ROLĂ…

Pentru prepararea ei nu trebuie să ai abilități speciale de întindere a aluatului, nici să întinzi foi subțiri. De fapt, procedura de preparare este atât de ușoară, încât poți să o faci împreună cu copiii tăi.

Plăcinta este fantastică, se face ușor și doar cu mâinile, fără ustensile, fără rolă… cea mai moale plăcintă pe care am făcut-o vreodată. De altfel, fă-o și convinge-te singur despre ce fel de plăcintă este vorba. O poți servi cu smântână acră, iaurt, ajvar sau o pastă după gustul tău.

Ingredientele necesare: aproximativ 1 kg făină, 400 ml apă caldă, 1 cub de drojdie proaspătă, 3 lingurițe sare, 2 lingurițe zahăr, 80 ml ulei, 2 albușuri, 1 ou întreg, 150 ml ulei pentru uns tava, 300 g brânză, 2 gălbenușuri + 1 lingură lapte pentru uns, susan pentru presărat, 80-100 g margarină tăiată cubulețe care se pune peste plăcintă înainte de coacere.

Mod de preparare: Dizolvă drojdia în 200 ml apă caldă în care ai adăugat 2 lingurițe de zahăr. Într-un vas pentru frământat adaugă drojdia dizolvată, sare, ulei, 2 albușuri de ou la temperatura camerei, 1 ou întreg și încă 200 ml apă caldă.

Amestecă bine pentru a omogeniza toate ingredientele lichide și pentru a dizolva drojdia, apoi începe treptat să adaugi făina și amestecă totul până când este posibil să amesteci cu o lingură. Apoi adaugă făina rămasă și frământă aluatul cu mâinile.

Aluatul trebuie să fie mediu moale și elastic. Acoperă-l și lasă-l să dospească timp de aproximativ o jumătate de oră, până când își dublează volumul. Aluatul dospit întinde-l pe o suprafață de lucru. Nu trebuie frământat, ci doar format puțin cu mâinile pentru a obține un mare cilindru alungit.

Împarte acest cilindru în 8 părți egale (aproximativ) (vezi foto). Pune părțile de aluat deoparte (nu le frământa). Ia prima parte și începe să o rulezi cu mâinile pe suprafața de lucru, astfel încât să obții un șir lung de aluat cu o grosime de aproximativ un deget.

În tava pentru copt toarnă 150 ml de ulei pentru gătit. De la un capăt al „șirului” de aluat fă o gaură în mijlocul tăvii, ca în fotografie. Pe „melcul” format în jurul găurii pune brânză sfărâmată (vezi fotografie).

„Șirul” de aluat începe să-l răsucești în cerc, ca un melc. Pe cerc presară din nou brânză sfărâmată. Din a doua parte a aluatului, formează un al doilea „șir”, apoi răsucește-l în jurul brânzei sfărâmate, adunând astfel, într-un cerc.

Pe cercul format răsucește din nou al treilea „șir” de aluat, ca în fotografie. Continuă această procedură până când ai folosit tot aluatul și plăcinta răsucită este gata. Pentru această cantitate de aluat ai nevoie de o tavă mai mare cu dimensiunea de 40-42 cm.

Când plăcinta este gata, acoper-o cu un prosop de bucătărie și las-o să dospească la cald sau la temperatura camerei până se umflă puțin. Apoi bate gălbenușurile cu puțin lapte, apoi cu o pensulă din silicon unge toată plăcinta. Deasupra presară susan sau semințe după dorință.

Pe această plăcintă pregătită deasupra așează mici bucăți de unt sau margarină tăiate. Împrăștie-le uniform, apoi pune plăcinta la copt într-un cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de aproximativ 40 de minute sau până se rumenește frumos.

 



La tăierea plăcintei poți observa că aceasta este moale ca o pernă. Dacă faci această plăcintă, te vei mira cât de minunată, moale și delicioasă este. Servește-o cu smântână acră, iaurt, ajvar…