Uncategorized

„PATEURI CA LA BUNICA…

Aceste pateuri pregătite cu acest aluat ies pufoase ca bumbacul, sunt delicioase simple, dar pot fi umplute ca pateuri și devin și mai gustoase. Bunica mea le umplea cu o compoziție delicioasă de cartofi și câteva alte ingrediente, așa că, dacă decideți să le preparați, trebuie să încercați rețeta bunicii. Iată de ce aveți nevoie:

INGREDIENTE (pentru aluat): 250 g brânză de vaci sau brânză sfărâmată, 2 ouă, 180 g iaurt sau smântână groasă (3 linguri), 1 lingură de zahăr (15 g), 5 g sare (1 linguriță), 1 plic praf de copt (10 g), 20 ml ulei (2 linguri), 480 g făină.

Pentru umplutură: 700 g cartofi (5 bucăți), 1 ceapă, 1 ou, 1 linguriță unt (10 g), 50 ml lapte, 5 g sare, boia de ardei după gust. Și de asemenea: ulei pentru gătit (2 cm adâncime în tigaia de prăjit).

MOD DE PREPARARE (toate ingredientele pentru aluat trebuie să fie la temperatura camerei): Într-un castron adânc puneți brânza sfărâmată, 2 ouă, 180 g smântână, 1 lingură de zahăr și amestecați bine cu o furculiță (sau mixer) până când toate ingredientele sunt bine combinate și omogenizate.

Adăugați 10 g praf de copt, 5 g sare, 20 ml ulei, amestecați, apoi începeți să adăugați treptat făina (în total 480 g). La început amestecați cu o lingură sau spatulă, iar când făina absoarbe lichidul, frământați cu mâna.

Frământați câteva minute până când aluatul devine o bilă moale și netedă, care se desprinde de pe pereții castronului și nu se lipește de mâini. Acoperiți aluatul cu o folie de plastic și lăsați-l să se odihnească timp de 15 minute. Între timp, fierbeți cartofii tăiați cubulețe. Scurgeți-i și pasați-i pentru a obține un piure.

În piureul de cartofi, adăugați 10 g de unt, 50 ml de lapte, 5 g de sare și puțină boia de ardei, după gust. Între timp, căliți ceapa tocată mărunt în puțin ulei (20 ml) până se înmoaie și se caramelizează. Adăugați-o în piure împreună cu un ou și amestecați. Ceapa va da un gust minunat piureului.

Scoateți aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină și, fără să-l frământați din nou, întindeți-l puțin cu mâinile într-o formă ovală pentru a-l împărți mai ușor în 12 părți egale. Formați biluțe și acoperiți-le cu folie de plastic ca să nu se usuce.

Întindeți fiecare biluță într-o foaie subțire cu ajutorul unui sucitor, apoi puneți umplutura în mijloc.

Împăturiți marginile ca la o tortilla și lipiți-le pentru a sigila bine umplutura, astfel încât să nu iasă în timpul prăjirii. Întoarceți pateurile cu partea sigilată în jos și apăsați ușor pentru a se lipi de umplutură.


Încălziți uleiul la o temperatură medie și prăjiți pateurile câteva minute pe fiecare parte, până devin aurii. Scoateți-le pe prosoape de hârtie.”