Uncategorized

Nu am mai cumpărat pâine încă de anul trecut… Î

Dacă sunteți pasionați de aluat copt acasă, în special de pâine de casă, încercați această rețetă cu care veți face cu ușurință o pâinică foarte gustoasă și aromată, moale ca un puf.

Alegeți planta aromatică preferată, tăiați-o mărunt și adăugați-o în aluat. Eu folosesc mărar proaspăt, dar se poate folosi busuioc, pătrunjel, rozmarin, oregano, chimen… Iată de ce aveți nevoie:

INGREDIENTE NECESARE:

  • 400 g făină,
  • 1 linguriță plină de zahăr,
  • 1 linguriță plină de sare,
  • 1/2 pliculeț de drojdie uscată (6 g),
  • 1 mână de verdeață tocată mărunt (mărar/proaspăt),
  • 210 ml apă caldă,
  • 30 ml ulei de gătit (floarea-soarelui)

MOD DE PREPARARE:

Într-un castron adânc cerniți 400 g făină, adăugați sare și zahăr, jumătate de pliculeț de drojdie uscată, amestecați și faceți o adâncitură în mijloc. Adăugați verdeața tocată mărunt (poate fi și uscată), uleiul și apa caldă.

La început, amestecați cu o lingură până când apa este absorbită, apoi frământați cu mâna. Când aluatul devine compact, puneți-l pe suprafața de lucru și frământați-l câteva minute până devine elastic.

La început este umed și puțin lipicios, dar după câteva minute de frământare, se poate forma o bilă. Puneți-l înapoi într-un castron curat, uns cu puțin ulei, și ungeți și aluatul puțin pentru a nu se usca.

Acoperiți-l cu o pungă sau folie alimentară și lăsați-l să dospească la cald timp de 20 de minute, sau mai mult, până când își dublează volumul.

Apoi puneți-l pe suprafața de lucru și întindeți-l cu un sucitor într-o foaie.

Foaia trebuie să fie subțire, de aproximativ 0,5 cm, în formă de dreptunghi. Începeți să rulați foaia ca pe un rulou, iar marginile aluatului uniți-le cu degetele. Aplatizați-l puțin cu mâinile, apoi începeți să îl rulați din nou până obțineți un „ghem” mare și gros.

Datorită acestui mod de „împăturire”, pâinea va avea un miez foarte moale după coacere. Apăsați-l deasupra cu ambele mâini pentru a-l aplatiza, apoi întindeți-l din nou cu sucitorul, de data aceasta într-o foaie groasă. Pentru ultima dată, pliați aluatul sub formă de pâine.

Puneți-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperiți-l cu un prosop de bucătărie din bumbac și lăsați-l la cald să dospească pentru a doua oară, aproximativ 20 de minute sau mai mult, până când își dublează volumul.

 


 

Între timp, preîncălziți cuptorul la 180 de grade, iar pâinea dospită ungeți-o cu un amestec de ulei și lapte, apoi presărați-o cu puțină făină.