Uncategorized

„ÎNTREBUINȚĂRI RAPIDE CU IAURT…

Îți spun că, de când erau copiii mici, am început să le fac zilnic, iar până în prezent, încă se bucură când le pregătesc. Le mănâncă atât dulci, cât și sărate, iar se pregătesc în mai puțin de 30 de minute. Nu există o rețetă mai rapidă pentru a pregăti plăcinte decât aceasta, iar pentru aceasta ai nevoie doar de 5 ingrediente.

În unele părți ale țării noastre, sunt numite „pîsii”, iar aluatul este același ca pentru chifle, doar că metoda de preparare este puțin diferită. Potrivit unor explicații, pîsiile se fac din aluat și se prăjesc direct în tigaie, iar plăcintele se iau cu o lingură și apoi se pun la prăjit.

Mai demult, pîsiile erau făcute din același aluat ca și pentru pâine, iar chiflele și plăcintele erau pregătite dintr-un aluat mai moale. Oricum, gustul este excelent, deoarece în această rețetă aluatul se frământă cu iaurt. Iată ce ai nevoie:

INGREDIENTE NECESARE: 2 ouă, 300 ml iaurt, 1 linguriță sare, 600 g făină (eu am folosit tip 500), 1 plic de praf de copt sau 12 g.

MOD DE PREPARARE: Am pregătit toate ingredientele într-un vas separat, apoi le-am adăugat într-un bol mai mare pentru a frământa aluatul. În primul rând, sparge cele două ouă și bate-le cu un tel.

Apoi adaugă 300 ml iaurt, 1 linguriță sare, și amestecă bine. Adaugă treptat făina amestecată cu 1 plic de praf de copt. Pe măsură ce adaugi făina, amestecă până se formează un aluat care nu se lipeste de degete.

La final, trebuie să obții un aluat care se desprinde ușor de vas și nu se lipeste. Pune aluatul pe o suprafață plană presărată cu făină și întinde-l cu un sucitor într-o foaie de aproximativ 5 mm grosime.

Apoi, taie aluatul în linii verticale egale, apoi în linii orizontale mai mici, sub formă de cuburi, dar poți să-l tai și în triunghiuri, romburi sau cercuri, ca niște gogoși. Aluatul tăiat se lasă să stea 10 minute, iar între timp, pune uleiul într-o cratiță la foc pentru a se încălzi (aproximativ o cană, 200 ml).

 



În uleiul încins se prăjesc plăcintele câte se încap în cratiță, se prăjesc întâi pe o parte, apoi pe cealaltă, până se rumenesc, apoi se scot pe o farfurie acoperită cu șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime.**”