Uncategorized

Pâine foietată… Am făcut multe, dar aceasta este cea mai bună rețetă dintre toate…

Pâinea este unul dintre produsele de panificație preferate, fiind cel mai des pregătită pentru sărbători și ocazii speciale. Această rețetă este populară pentru Paște, dar multe gospodine o fac și în alte zile ale anului. Pâinea este foarte moale și delicioasă atât caldă, cât și rece. Iată ce vă trebuie:

INGREDIENTE:
200 ml apă călduță, 200 ml lapte călduț, 8 grame drojdie uscată sau 30 g drojdie proaspătă, 1 linguriță de zahăr, 3 linguri de ulei, 1 linguriță de sare, 600 g făină.

PENTRU UMPLUTURĂ:
250-300 g brânză, 1 lingură de smântână, 50 g unt și 50 ml ulei pentru ungere, 1 ou pentru ungerea pâinii.

MOD DE PREPARARE:

Într-un bol adânc, puneți 8 g drojdie uscată sau 30 g drojdie proaspătă fărâmițată. Adăugați 200 ml apă călduță, 1 linguriță de zahăr și 2 linguri din cantitatea totală de făină. Amestecați până obțineți o compoziție uniformă și lăsați drojdia să crească într-un loc cald.

Când drojdia face spumă, adăugați laptele călduț și 2 linguri de ulei. Amestecați bine și începeți să adăugați treptat făina amestecată cu sarea. Adăugați făina puțin câte puțin și, pe măsură ce se încorporează, continuați până folosiți toată cantitatea.

Frământați aluatul pe o suprafață plană până devine neted și moale. Cine dorește poate adăuga 1 ou în aluat, dar nu este neapărat necesar. După ce ați frământat aluatul, puneți-l înapoi în bol și turnați deasupra 1 lingură de ulei.

Acoperiți cu folie de plastic și un prosop de bumbac și lăsați-l să crească până își dublează volumul, aproximativ 30 de minute. După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în 3 părți egale și formați bile din fiecare.

Presărați puțină făină pe fiecare bilă și acoperiți-le cu un prosop în timp ce întindeți una câte una, pentru a nu se usca celelalte.

Întindeți prima foaie cât de subțire posibil, topiți untul cu uleiul și ungeți toată foaia.

PENTRU UMPLUTURĂ: Fărâmițați brânza la alegere (eu am folosit brânză de vaci) și amestecați-o cu 1 lingură de smântână. Împărțiți umplutura în trei părți și ungeți prima foaie cu un strat din umplutură.

Așezați peste prima foaie a doua foaie întinsă, care ar trebui să aibă aceeași dimensiune. Ungeți cu ulei și unt, apoi adăugați brânza și smântâna. Deasupra vine a treia foaie, care se unge și se umple la fel.

Apoi foaia se pliază astfel: a treia foaie de deasupra se pliază de pe ambele laturi până la jumătate, apoi și de pe celelalte două laturi.

Pătratul format din a treia foaie la mijloc se unge, și se repetă procesul cu a doua și prima foaie.

Pâinea astfel pregătită se presează ușor și se transferă pe hârtie de copt, apoi în tavă. Acoperiți cu un prosop și lăsați să mai crească puțin. Ungeți pâinea cu un ou și untul rămas.

 


 

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade și coaceți timp de 45 de minute.