Uncategorized

Din 4 cartofi fac niște plăcinte foarte gustoase în 20 de minute…

Îmi place această rețetă și am încercat-o. Am păstrat amestecul obținut în frigider, deoarece nu l-am folosit pe tot deodată. Pot spune că, cu cât stă mai mult în frigider, cu atât aluatul devine mai moale și mai pufoasă.

Am 53 de ani, dar îmi place să încerc rețete noi și delicioase, așa că mi-am notat-o în caiet – „Cartofi în stil rusesc”. Iată ce aveți nevoie:

INGREDIENTE NECESARE:

  • 300 g cartofi (4 bucăți de mărime medie)
  • 200 ml iaurt/kefir
  • 1 ou
  • 1 buchet de ceapă verde
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță drojdie uscată (1/2 plic)
  • 400-450 g făină (după necesitate).

Din această cantitate ies 20 de bucăți de dimensiunea unui cartof.

MOD DE PREPARARE:

Spălați bine cartofii sub un jet de apă rece, curățați-i și spălați-i din nou. Acoperiți-i cu apă și lăsați-i să fiarbă până devin moi.

Între timp, tocați mărunt un buchet de ceapă verde, pătrunjel sau verdeață după preferințe.

Într-un castron adânc, puneți iaurtul (alegeți unul mai dens, ca kefirul) și adăugați cartofii fierți și răciți. Cu ajutorul unui mixer manual, mixați până obțineți un amestec compact și omogen.

În amestec adăugați un ou la temperatura camerei, verdeața tocată, sarea, zahărul și drojdia, apoi amestecați bine cu un tel până se combină toate ingredientele.

Apoi începeți să adăugați treptat făina (cel mai bine este să nu o adăugați deodată, ci în mai multe rânduri pentru a evalua câtă este necesară).

Frământați cu mâna. Trebuie să obțineți un aluat moale care se desprinde de pereții castronului.

Acoperiți aluatul cu folie de plastic și lăsați-l la un loc cald să dospească timp de aproximativ o oră. Apoi, răsturnați-l pe o suprafață înfăinată și împărțiți-l în 20 de bucăți. Formați bile.

Fiecare bilă aplatizați-o ușor cu degetele, ca o chiflă (folosiți o suprafață ușor înfăinată și degete înfăinate pentru că aluatul este moale). Acoperiți-le cu un sac sau folie și lăsați-le să dospească timp de aproximativ 20 de minute.

Într-o cratiță largă, încălziți ulei (2 cm) la o temperatură moderată, apoi scufundați-le ca pe gogoși și prăjiți-le câteva minute până devin frumos aurii.

 


Scoateți-le cu o spatulă cu plasă pe o farfurie cu un prosop de hârtie. Sunt foarte moi și gustoase, la fel de bune calde și reci.