Uncategorized

Baklava cum nu ați mai încercat până acum – toți vă vor cere rețeta, iar secretul constă în cele două sosuri

Într-un vas mare, amestecați nucile. Din cantitatea totală de zahăr, adăugați 5 linguri pline în nuci și amestecați.

Apoi, aveți nevoie de două cratițe, una mai mare și una mai mică. În cratița mică puneți 12 linguri de zahăr (din cantitatea de zahăr rămasă), iar restul de zahăr puneți-l în cratița mare și adăugați 1 litru de apă.

În cratița mică adăugați 250 ml de apă. Puneți cratița mare pe foc, iar după ce începe să fiarbă, fierbeți timp de 15 minute (acesta este siropul pentru a turna peste baklava coaptă).

După 15 minute, scoateți-o de pe foc și imediat, în siropul fierbinte, adăugați sucul unei lămâi. Lăsați-l să se răcească complet.

Apoi puneți cratița mică pe foc și așteptați să înceapă să fiarbă, amestecând ocazional. Din momentul în care fierbe, lăsați să fiarbă 5 minute (acest sirop este mai gros și mai lipicios decât primul). Lăsați ambele siropuri să se răcească bine.

Topiți untul pe foc mic. Desfaceți foile și potriviți-le la dimensiunea tăvii voastre. Rezervați 7 foi care vor fi puse pe fund și 5 foi care vor fi puse deasupra. Restul foilor se pun între straturi.

Ungeți tava cu untul topit. Apoi puneți prima foaie, apoi a doua, și stropiți cu puțin unt.

Repetați procedura cu a treia, a patra și a cincea foaie. Turnați unt, apoi puneți ultimele două foi. Pe a șaptea foaie nu puneți unt, ci presărați generos amestecul de nuci.

Apoi puneți o foaie, puțin unt, a doua și a treia foaie, unt, apoi două foi fără unt. Presărați din nou generos amestecul de nuci. Repetați această procedură până la final.

La final, puneți o foaie, puțin unt, a doua foaie, puțin unt, a treia foaie, puțin unt și ultimele două foi. Tăiați baklava în bucăți. Pe deasupra, turnați restul de unt.

Între timp, preîncălziți baklava la 150 de grade. Coaceți (sau uscați) timp de aproximativ o oră, până devine aurie.

Apoi turnați siropul rece peste baklava fierbinte și lăsați-o să se răcească. După ce s-a răcit, turnați și al doilea sirop, mai gros.

 


 

Legenda spune că baklava este cel mai bine servită a doua zi, dar nu cunosc pe nimeni care să fi așteptat atât de mult, deoarece este atât de tentantă încât toată lumea vrea să o guste imediat.