Uncategorized

„Cel mai delicios gem-dulceață de mere, cu culoare de chihlimbar…

1,5 kg mere, 3 lingurițe bicarbonat de sodiu, 3 litri și 200 ml apă, 800 g zahăr, 2 linguri suc de lămâie.

MOD DE PREPARARE: Curățați merele și tăiați-le în cuburi. Dizolvați bicarbonatul de sodiu în 3 litri de apă, apoi înmuiați bucățile de măr în aceasta și lăsați-le să stea timp de o oră. Aceasta le va permite să rămână ferme la exterior și să nu se oxideze (la fel ca și cum le-ați pune în apă cu var).

Amestecați 200 ml apă cu 800 g zahăr și 2 linguri de suc de lămâie. Puneți amestecul pe foc și încălziți până începe să fiarbă. Amestecați până se dizolvă complet zahărul. Clătiți merele cu apă rece și scurgeți-le.

Puneți-le în siropul de zahăr fierbinte, acoperiți-le și lăsați-le să stea timp de opt ore sau peste noapte. Apoi, puneți cratița pe foc și, după ce începe să fiarbă, fierbeți exact cinci minute.

Repetați apoi procesul, adică puneți din nou cratița pe foc și, după ce începe să fiarbă, fierbeți încă cinci minute. S-ar putea să vi se pară un proces lung, dar în realitate, în afară de a aștepta etapele, procesul este foarte simplu și nu necesită un efort deosebit.

Acoperiți cratița cu un prosop umed și lăsați-o să se răcească până a doua zi, apoi depozitați-o în borcane sterilizate din sticlă. Ca și în cazul tuturor gemurilor/dulceațelor, este cel mai bine ca borcanele să fie închise mai întâi cu folie de plastic și apoi cu capace.

 



Prajiturile, clătitele și alte dulciuri se vor transforma cu acest gem-dulceață. Poate fi folosit și pentru diverse sosuri, glazuri, decorațiuni… În special, se potrivește bine în celebra rețetă „rață cu gem”, pentru care de obicei se folosește gem de caise. Păstrați această rețetă și încercați-o.