„Cum să murăți varza pentru iarnă fără a o transfera…
Este bine să aveți varză de dimensiuni diferite, mai mari și mai mici, și când o cumpărați să alegeți capete ferme. Butoiul trebuie să fie bine spălat și dezinfectat.
Varza nu se spală, doar se îndepărtează câteva frunze de sus și eventualele impurități, iar rădăcina (cocenul) – partea tare: se taie cu un cuțit ascuțit în formă de pătrat în jurul rădăcinii și astfel se îndepărtează partea groasă și se adâncește varza.
Butoiul care va fi umplut trebuie să stea într-o cameră răcoroasă. Pe fundul butoiului așezați câteva capete de varză cu adânciturile în sus și umpleți golurile cu varză tăiată. Este necesar ca stratul inferior să fie complet umplut cu varză.
În fiecare cap de varză puneți câte 2-3 linguri de sare. Așezați varza în butoi până la final.
Există două variante pentru murarea verzei: În 10 litri de apă dizolvați 300 g de sare, amestecați și turnați peste varză. Așa continuați până când butoiul este complet umplut.
Butoiul meu de 120 litri a avut nevoie de 60 litri de apă și 1,8 kg de sare, plus cea pe care am pus-o în varză.
În a doua variantă, într-o cratiță de 7 litri puneți apă să fiarbă, apoi o luați de pe foc și imediat adăugați 2,5 kg de sare, amestecați până se dizolvă complet și adăugați treptat în găleată cu 10 litri de apă rece.
Cu această apă sărată se toarnă peste varză în butoi. Apoi, din nou, în găleată cu apă rece se dizolvă apă sărată și se continuă așa până când butoiul este complet umplut.
Nu veți greși indiferent de rețeta pe care o urmați.”**