Uncategorized

“Cină (sau mic dejun) de vis… O plăcintă pe care veți dori să o faceți în fiecare zi…”

Într-un vas adânc, turnați câte un pahar de apă caldă și lapte, apoi adăugați drojdia uscată și zahărul, amestecând până se dizolvă. Apoi adăugați făina, cel mai bine este să o adăugați treptat.

Adăugați sarea și amestecați cu o lingură sau spatulă până se formează un aluat compact care începe să se desprindă de pereții vasului.

Acoperiți vasul cu folie alimentară transparentă și lăsați-l să dospească jumătate de oră într-un loc cald sau cât este necesar până își dublează volumul.

Apoi răsturnați aluatul pe o suprafață de lucru ușor înfăinată, frământați-l puțin pliezându-l cu ajutorul spatulei și formați un rulou.

Împărțiți aluatul în trei părți aproximativ egale și formați din fiecare parte o bilă.

Lăsați bilele să se odihnească aproximativ 10 minute, apoi întindeți fiecare într-o foaie mare și subțire, presărând puțină făină pentru a nu se lipi. Între timp, fărâmițați brânza, iar untul topiți-l și amestecați-l cu uleiul.

Ungeți prima foaie cu amestecul de unt topit și ulei și presărați o treime din brânză.

Acoperiți deasupra cu a doua foaie și repetați procedura: ungeți cu unt topit și presărați o treime din brânza fărâmițată. Repetați aceeași procedură și cu a treia foaie.

Apoi începeți să împăturiți: pe foaia de deasupra pliați părțile laterale spre mijloc, apoi ungeți-le cu grăsime.

Plierea continuați-o cu partea superioară, ungeți-o, apoi și cu partea inferioară, care de asemenea trebuie unsă. În acest mod, veți obține un dreptunghi care „se odihnește” pe două foi.

Repetați aceeași procedură și cu a doua foaie: pliați o parte peste dreptunghi, ungeți-o, apoi pliați cealaltă parte, ungeți-o, apoi partea de jos și cea de sus, unindu-le fiecare separat.

La final, veți obține din nou un dreptunghi împachetat din două foi care „se odihnește” pe ultima, a treia foaie.

Repetați procedura și cu a treia foaie, iar la final, transferați dreptunghiul obținut pe tava tapetată cu hârtie de copt.

Acoperiți plăcinta și lăsați-o să se odihnească aproximativ 10-15 minute. Apoi, cu ajutorul palmelor, apăsați ușor deasupra pentru a o întinde până la marginile tăvii.

Ungeți-o cu gălbenuș bătut în care ați adăugat câteva picături de ulei sau lapte, apoi cu o furculiță zgâriați suprafața făcând linii diagonale (dacă doriți să fie decorativă, cu modele, dar nu este necesar).

 


 

Încălziți cuptorul la 180 de grade, apoi puneți plăcinta la copt timp de 20-25 de minute sau până se rumenește. Acoperiți plăcinta coaptă cu un prosop pentru câteva minute, apoi tăiați-o și serviți-o.”**