Uncategorized

Nu uitați să faceți FANUROPITA…

Drojdia se dizolvă în apă călduță cu puțin zahăr și făină. Din toate ingredientele se frământă un aluat de consistență medie, care se lasă la căldură să se odihnească și să crească.

Se frământă din nou și se formează colacul în forma dorită, dar deasupra trebuie să se facă o cruce și să fie decorat după preferință. Se lasă din nou la crescut, apoi se coace la 180-200 de grade, în funcție de cuptor, până se rumenește frumos.

Colacul Fanouropita a primit numele după tânărul sfânt Fanurii care a trăit pe insula Rhodos. Se prepară atunci când aveți o nevoie, ceva pierdut, sau pentru lucru, dragoste, casă… vă rugați la Sfântul Fanurii, faceți acest colac și sfântul vă va împlini dorința. Aceasta este credința populară și obiceiul.

Ingrediente necesare: 1 cană suc de portocale, 1 cană ulei de măsline, 1 cană zahăr, 1 lingură scorțișoară și cuișoare, 2 lingurițe praf de copt, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 500 g făină, 1 cană Fanta, 150 g stafide, coajă rasă de portocal, ulei pentru ungere, susan pentru presărat, migdale albe, opțional, zahăr pudră, opțional.

Mod de preparare: Într-un bol, amestecați suc de portocale, ulei de măsline, zahăr, scorțișoară, cuișoare, bicarbonat de sodiu, praf de copt și făină cu Fanta până obțineți un amestec omogen.

La final, adăugați stafidele și coaja rasă de portocal. Ungeți o tavă rotundă sau o formă pentru guguluf cu ulei și presărați-o cu susan. Turnați amestecul și decorați cu migdale dacă doriți. Coaceți la 180 de grade, aproximativ 50 de minute. Când este gata și s-a răcit, tăiați-l în 40 de bucăți mai mici conform tradiției și presărați cu zahăr pudră.

Poveste scurtă despre Fanouropita: Este un colac tradițional de post care se prepară în cinstea sfântului Fanurii. Mama sa a fost o femeie rea și, când a murit, nimeni nu s-a rugat pentru sufletul ei.

Fanurios, care era un băiat cinstit și bun, ajuta pe toată lumea, iar serviciile sale nu erau plătite, ci ruga oamenii să se roage pentru iertarea păcatelor mamei sale. În memoria sa și pentru odihna sufletului mamei sale, femeile de pe insula Rhodos au început să facă acest colac.

„Fanerono” înseamnă a arăta, a prezenta ceva, și astfel a rămas obiceiul ca atunci când ceva este pierdut să se facă acest colac pentru a găsi mai repede obiectul pierdut. Colacul se face din 7 sau 9 ingrediente.

 


 

 „300 ml Fanta, 300 ml suc de portocale, 150 ml ulei, 150 g zahăr se bat cu telul sau mixerul pentru scurt timp, apoi se adaugă 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 praf de copt și 600-700 g făină, scorțișoară, nuci și stafide.”