Uncategorized

“COZONAC DE CASĂ…

Pune cele două căni de lapte împreună cu cele două căni de zahăr și zahărul vanilat într-o cratiță pe foc până începe să fiarbă (cât să se dizolve zahărul). Apoi, îndepărtează de pe foc și lasă să se răcească până devine cald sau ușor călduț, potrivit pentru frământat.

Acest pas se face întâi, înainte de a activa drojdia, pentru a avea timp să se răcească. Drojdia poate fi activată direct în făină (în mijloc se face o adâncitură) sau într-un vas separat.

Într-un vas separat: sfărâmați cele două cuburi de drojdie proaspătă, adăugați o cană de lapte cald/ușor călduț, 3 linguri de zahăr și câteva linguri de făină, amestecați până obțineți o pastă omogenă, asemănătoare cu cea pentru clătite. Acoperiți vasul și lăsați-l într-un loc cald timp de aproximativ 10 minute sau până când drojdia se activează și începe să facă spumă.

Într-un vas mai mare și mai adânc, cerneți făina, iar în mijloc faceți o adâncitură ca un mic izvor, apoi adăugați drojdia activată, uleiul, ouăle (anterior lăsate la temperatura camerei și bătute cu o furculiță), praful de copt, un praf de sare și, dacă doriți, mahleb.

Frământați un aluat moale cu laptele cald în care ați dizolvat zahărul. Laptele nu trebuie să fie prea cald, deoarece cozonacul va capăta o culoare mai închisă (uleiul la o temperatură mai ridicată dă o nuanță mai închisă aluatului).

Se frământă timp îndelungat pentru a deveni uniform și lucios și să se desprindă de mâini și de pereții vasului. Răsturnați-l pe o suprafață de lucru și frământați-l bine pentru a-i da elasticitate.

Acoperiți-l cu un sac uns sau folie de plastic (deasupra și un prosop de bucătărie), apoi lăsați-l să fermenteze într-un loc cald până își dublează volumul. Aluaturile dulci-acide au întotdeauna nevoie de mai mult timp pentru fermentare, adică dospirea este mai lentă decât de obicei.

Aluatul dospit nu trebuie frământat mult pentru a forma împletiturile, ci pur și simplu întindeți-l cu palmele unse pe o suprafață unsă și deschideți-l ca o foaie. Presărați deasupra coajă rasă de lămâie și stafide uscate (mai întâi opărite pentru a se înmuia și stoarse, apoi uscate cu un prosop), apoi împărțiți-l în 4 părți.

Din fiecare parte formați câte trei bile, faceți role și împletiți cozonacul în mod obișnuit. Nu trebuie să „strângeți” aluatul, ci să-l întindeți și să-l modelați ușor cu mâinile.

Dacă doriți, puteți adăuga umpluturi: rahat tăiat, marmeladă, umplutură de nuci măcinate sau umplutură de mac. Așezați împletiturile formate într-un vas uns (sau tapetat cu hârtie de copt) și acoperiți-le din nou, lăsându-le să dospească 30-60 de minute, în funcție de temperatura camerei, adică până își dublează bine volumul.

Încălziți cuptorul la 200 de grade și înainte de coacere ungeți împletiturile cu gălbenuș bătut în care ați adăugat puțin lapte. Coaceți-le timp de aproximativ 10 minute la 200 de grade până devin rumene (cozonacul trebuie să capete o culoare frumoasă), apoi acoperiți-le cu folie de aluminiu și reduceți temperatura la 160 de grade.

 


 

Timpul total de coacere depinde de cuptorul dumneavoastră, aproximativ 1 oră și 10-15 minute. Cu 7-10 minute înainte de finalul coacerii, îndepărtați folia și ungeți cozonacul cu sirop (siropos de zahăr și apă cât să acopere zahărul cu vanilie), apoi întoarceți-l pentru a se coace complet. Siropul va da un luciu frumos.