Uncategorized

„BĂȚE DE DOVLECEI…

Nu este nevoie să cureți dovleceii dacă sunt tineri și coaja este subțire, dar dacă coaja este mai groasă, se recomandă să-i cureți. Taie-i la ambele capete, la codiță și la capătul mai gros.

Împarte-i în jumătate, astfel încât să obții patru jumătăți mici, care se potrivesc perfect cu dimensiunea degetelorle de pui standard.

Aceste jumătăți tăiate se taie apoi în fâșii subțiri, de dimensiunea dorită. Este cel mai bine să nu fie prea subțiri, nici prea groase (vezi în imagine cum sunt tăiate). Transferă dovleceii într-un bol adânc, sărează-i cu o linguriță de sare și lasă-i să-și elimine apa, aproximativ 10 minute.

Între timp, într-o farfurie, pune 4 linguri de pesmet, 1 linguriță de usturoi pudră sau granulat, un praf de piper negru, 1 linguriță de boia de ardei dulce și 1/2 linguriță de oregano. Amestecă ingredientele uscate. Apoi, rade cașcavalul pe partea cea mai fină a răzătoarei și adaugă-l în ingredientele uscate.

Cașcavalul se va lipi de bețișoare și le va oferi o aromă minunată. Într-un vas separat, bate un ou, iar dacă se termină în timpul paneului, adaugă încă unul. În ou poți adăuga un praf de sare.

După ce au trecut cele 10 minute, scurge dovleceii de apă, apoi transferă-i într-un bol adânc (de preferință din plastic) pentru care ai un capac potrivit.

Mai întâi, pune jumătate din bețișoare (în funcție de mărimea bolului), apoi adaugă 1 lingură de făină. Acoperă cu capacul și agită rapid dovleceii până când se „lipesc” cu făina. Fă același lucru și cu cealaltă jumătate de dovlecei, dacă i-ai împărțit.

Făina îi va face mai crocanți. Apoi, scufundă fiecare bețișor de dovlecel în oul bătut, iar după ce s-a înmuiat, transferă-l în amestecul de cașcaval și ingrediente uscate. Cu ajutorul a două furculițe, așază bețișoarele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, la o mică distanță unele de altele.

În acest fel se pregătesc toți dovleceii. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade, apoi coace dovleceii aproximativ 25 de minute, până devin crocanți. Poți să-i coci cu un singur element de încălzire pornit.

Sos recomandat – ingrediente necesare:

  • 4 linguri de smântână acră
  • mărar tocat fin
  • 1 cățel de usturoi

 


 

MOD DE PREPARARE: Amestecă ingredientele, iar usturoiul trece-l prin presă. Servește dovleceii cu acest sos.