ACEASTA ESTE GLAZURA SECRETĂ PENTRU PLĂCINTE:
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Tăiați ceapa mărunt, apoi adăugați-o împreună cu carnea tocată și condimentați după gust cu sare, vegeta, piper negru măcinat. Acum, iată trucul secret:
Începeți să adăugați treptat apă, în funcție de cât de suculentă este carnea. Eu îmi toc singură carnea, așa că îmi trebuie aproximativ 100 ml de apă. Dacă cumpărați carne tocată ambalată, poate veți avea nevoie de mai multă, deoarece carnea este în general mai uscată.
Compoziția trebuie să fie moale și lipicioasă (nu lichidă, ci densă), iar datorită acestui fapt, burekul va fi mai moale. Știu că unii folosesc apă carbogazoasă, dar eu folosesc apă obișnuită, iar voi puteți alege cum doriți. Stropiți puțin foile cu ulei, apoi distribuiți umplutura.
Rulați foile: dacă doriți să fie mai subțiri, folosiți doar o foaie pentru fiecare ruladă. Dar dacă foile sunt prea subțiri, ca cele pentru baclava, folosiți câte două. Numărați-le la început pentru a ști cât material aveți.
Așezați-le într-o tavă, răsuciți puțin marginile sub plăcintă ca să nu se ardă în timpul coacerii. Ungeți puțin deasupra cu ulei. Puneți burekul la copt în cuptorul preîncălzit, timp de aproximativ 10 minute, iar când se rumenește, reduceți temperatura la 160 de grade și coaceți încă 25-30 de minute.
Între timp, puneți la fiert 100-150 ml de apă cu o lingură de ulei și puțină vegeta. Când scoateți burekul din cuptor, turnați sosul fierbinte peste el. Acoperiți-l cu o altă tavă goală deasupra și lăsați-l așa câteva minute. Și asta e tot, veți fi surprinși cât de moale, suculent, crocant și delicios este burekul! Dacă doriți să-l faceți cu foi de casă:
Nu veți crede cât de simplu și ușor este, în fotografie este prima mea foaie întinsă din viața mea. Vă recomand să pregătiți aluatul de seara, iar a doua zi să vă rămână doar întinsul foilor. În acest caz, înainte de a întinde foile, îndepărtați excesul de grăsime cu un șervețel de hârtie.
Dacă aveți timp, atunci frământați aluatul, împărțiți-l în biluțe și ungeți-le cu ulei, lăsându-le să stea 20 de minute. Se vor întinde frumos și nu vor fi grase. Rulați-le după preferință, iar în sos adăugați mai puțin ulei dacă foile au rămas grase după coacere.
Puteți face burek și cu brânză, iar în acest caz, în loc de sosul anterior, turnați smântână bătută și puțin lapte spre sfârșitul coacerii. Dacă faceți plăcintă cu mere, atunci turnați un sos din apă și zahăr fiert timp de 5-6 minute.