Uncategorized

“Gem de dovleac cu nuci și susan, foarte delicios…”

“Vă prezentăm două metode de preparare a acestui gem, care sunt foarte asemănătoare.

 



Ingrediente necesare:

 

 

 

  • 1 kg dovleac curățat și tăiat
  • 1,4 kg zahăr
  • 3 litri apă și apă de var cât să acopere dovleacul în timpul repausului

Mod de preparare: Curățați dovleacul și tăiați-l în bucăți puțin mai groase în forma dorită, cu un cuțit obișnuit, zimțat sau cu o lingură specială pentru a face biluțe.

Puneți dovleacul tăiat în apă de var și lăsați-l să stea cel puțin 3 ore sau până când bucățile devin suficient de ferme (aceasta depinde de tăria apei de var). Apoi clătiți-le bine.

Într-o cratiță mare, puneți zahărul și apa, și când începe să fiarbă, nu așteptați să se facă sirop, ci adăugați dovleacul pentru a fierbe. Pe durata fierberii, stropiți dovleacul cu apă rece pentru a se fierbe uniform, apoi lăsați să se formeze siropul.

Scoateți de pe foc, acoperiți cu un prosop umed și lăsați să se răcească, apoi puneți în borcane. Borcanele trebuie să fie umplute cu sirop, altfel dovleacul se va usca.

Notă: Eu am făcut gem din 2 kg dovleac, l-am acoperit cu zahăr și în timpul fierberii am adăugat încă aproximativ un litru de apă. La final, puteți adăuga un strop de acid citric pentru a evita cristalizarea zahărului. Eu nu am adăugat, deoarece am supravegheat atent pentru a nu se fierbe prea mult siropul.

Durata fierberii dovleacului depinde de tipul de dovleac folosit. Puteți adăuga și frunze de pelin, nuci sau alte fructe uscate.

Gem de dovleac, rețetă și fotografie de Liljana Ilieva

A doua rețetă – Gem de dovleac – Foto și rețetă de Lika Trajkova

Ingrediente necesare:

 

 

 

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI……

 

Author: morenews99.com