Uncategorized

“Iaurt de casă ferm, mai bun decât cel cumpărat…

Rețeta clasică pentru prepararea iaurtului solid presupune fierberea laptelui timp de 15-20 de minute pentru a elimina excesul de apă și a obține consistența dorită. Dar, în acest fel, toate vitaminele din lapte sunt distruse.

În acest mod, iaurtul este mai puțin nutritiv. Dacă doriți un iaurt care să păstreze vitaminele benefice, atunci lăsați-l să fiarbă, iar când începe să se ridice spuma, adăugați lingura de lemn deasupra.

Reduceți temperatura la minim și continuați fierberea timp de 3-4 minute. În acest fel, bacteriile nocive vor fi eliminate, dar vitaminele utile vor fi păstrate.

Luați oala de pe foc și lăsați să se răcească. Testați temperatura cu degetul și începeți să numărați până la șapte. Dacă la “șapte” simțiți că degetul vă “arde”, atunci este momentul potrivit pentru a adăuga fermentul.

Adăugați fermentul (folosiți fermentul fermentat casnic, de la un iaurt/smântână/lapte acru făcut anterior, care conține culturi vii) și amestecați.

Umpleți borcanele, puneți-le într-o tavă, acoperiți-le deasupra cu un șervet de hârtie, apoi înveliți-le toate împreună într-o pătură pentru a păstra căldura.

 


După 5-6 ore, transferați borcanele în frigider fără a le închide ermetic cu capacele. A doua zi, iaurtul va fi bine închegat, astfel încât să le puteți închide bine.”