Uncategorized

AÇMA – Covrigi turcești, foarte gustoși, moi ca bumbacul, se topesc în gură, delicioși

Drojdia, zahărul și sarea se dizolvă în 200 ml apă călduță, apoi se adaugă laptele călduț și uleiul, albușurile și la sfârșit se adaugă treptat făina. Se frământă un aluat moale și lipicios.

Aluatul frământat se lasă să se odihnească 15 minute. (Pe o suprafață înfăinată se răstoarnă aluatul și se frământă un aluat moale – acest pas poate fi sărit, în funcție de cât de moale este aluatul).

Apoi, ungeți suprafața pe care veți lucra și întindeți aluatul cu degetele. Foia deschisă o ungeți cu unt sau margarină moale. Îndoiți o parte până la jumătate, apoi ungeți deasupra cu unt.

Îndoiți complet cu cealaltă parte. Dreptunghiul lung îl întindeți din nou și ungeți încă o dată cu unt. Opțional, până la jumătate se umple cu brânză, măsline sau deloc, apoi se pliază cu cealaltă jumătate.

Apoi se taie benzi, se răsucesc puțin și se unesc ca un inel. Deasupra se ung cu două gălbenușuri bătute și o lingură de gem (sau ulei) și se presară cu susan după dorință. Se lasă să stea 15 minute și se coc 15-20 minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Când sunt scoase din cuptor, açma coapte se ung cu puțin unt.

 

 


 

 

Pentru a rămâne proaspete și moi câteva zile, în punga în care păstrați açma închise, puneți și o felie de pâine.