Uncategorized

“Brioșe rapide și gustoase la cuptor fără pic de ulei, și cresc uriașe…”

Și aceasta este a doua rețetă pentru celebrele gogoși la cuptor fără pic de ulei – tocmai le-am scos, sunt foarte gustoase. Fotografie și rețetă de Mirela Avdić. Sub rețeta scrisă este și o prezentare video a întregului proces, iar video-ul poate fi vizionat pe linkul marcat.

Se consumă calde, atunci sunt cele mai bune. Pentru a pregăti aceste gogoși veți avea nevoie de următoarele ingrediente: 2 ouă (mici ca mărime), 200 ml lapte, 1 lingură de drojdie, 3 linguri de zahăr, un praf de sare, 20 g unt, aproximativ 400 g făină, aproximativ 50 ml apă călduță pentru frământarea aluatului.

Umplutura este la dorință (budincă fiartă, cremă de ciocolată, gem). Veți mai avea nevoie de zahăr pudră pentru rostogolire, tavă tapetată cu hârtie de copt, seringă pentru umplere, pahar sau formă pentru tăierea gogoșilor.

Procedură: Amestecați laptele cald, zahărul și drojdia și lăsați să se activeze. Spargeți două ouă, adăugați un praf de sare și o lingură de zahăr și amestecați cu o furculiță. Adăugați drojdia, apoi și aceasta amestecați-o cu ouăle.

Adăugați făina (lăsați puțină pentru frământare) și aproximativ 50 ml apă călduță. Amestecați cu o furculiță pentru a obține un aluat moale și pufos. Apoi adăugați treptat făină după nevoie și frământați cu mâna.

Când aluatul începe să se desprindă de pereții vasului, acoperiți-l cu folie transparentă și lăsați-l să își dubleze volumul. Apoi frământați-l și transferați-l pe o suprafață de lucru unde îl veți frământa din nou, apoi acoperiți-l din nou și lăsați-l să se odihnească încă 10 minute.

Apoi întindeți o foaie de grosime de 2 cm, să nu fie prea subțiri gogoșile nici prea groase, cât un deget. Cu un pahar tăiați gogoșile, apoi așezați-le în tavă la distanță de aproximativ 2-3 cm, pentru că vor crește în timpul coacerii. Gogoșile așezate le acoperiți cu un prosop și le lăsați să se dubleze timp de 20 de minute.

Restul de aluat îl frământați din nou și îl lăsați să se odihnească, apoi repetați procedura. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, iar când încep să crească, reduceți temperatura la 150 de grade, până devin rozalii, aveți grijă să nu le coaceți prea mult.

 



Gogoșile fierbinți se rostogolesc în zahăr pudră, iar dacă doriți, puteți adăuga și zahăr vanilat. Deasupra le faceți o gaură cu mânerul unei linguri de lemn și le umpleți cu umplutura dorită folosind o seringă.