Uncategorized

Cum se pregătește roșia pentru iarnă:

Curățați roșiile de coajă*, tăiați-le în bucăți, adăugați sare, zahăr și pătrunjelul și țelina tocate mărunt. Amestecați totul, puneți în borcane, presați bine cu o lingură de plastic pentru a se omogeniza.

Închideți borcanele și pasteurizați-le timp de o jumătate de oră: luați o oală largă, puneți un prosop pe fundul ei, așezați borcanele astfel încât să nu se atingă și turnați apă în oală până la 2 degete sub capacul borcanului.

Puneți oala pe aragaz și încălziți-o la foc mediu (nu mare) și când începe să fiarbă, lăsați să fiarbă timp de o jumătate de oră la foc mic (doar să se păstreze fierberea) și lăsați borcanele să se răcească în oală.

Sau o pasteurizare puțin mai simplă a roșiilor: așezați borcanele într-o tavă (fără apă), puneți-le în cuptorul preîncălzit la 100 de grade și lăsați-le timp de 2 ore, opriți cuptorul și nu scoateți borcanele până nu se răcesc complet în cuptor.

Roșiile pregătite astfel pot fi păstrate până la doi ani fără modificări. Cei care preferă mai condimentat pot pune un ardei iute în borcane. Capacele trebuie să fie noi, folosite pentru prima dată.

 


*Pentru a curăța mai ușor roșiile, faceți o tăietură superficială în formă de cruce pe partea de jos a fiecărei roșii, apoi puneți-le pentru scurt timp în apă fierbinte, un minut, și apoi în apă foarte rece.