Uncategorized

Cea mai delicioasă dulceață de caise se face doar din trei ingrediente…

Anul acesta a fost rodnic pentru caise, așa că să le folosim la maxim și să pregătim delicioasa dulceață, care este perfectă pentru clătite, prăjituri, torturi și pentru a fi întinsă pe pâine.

 



Fiecare are propria rețetă, moștenită de la mamă, mătușă, bunică… Fiecare are propriul mod de preparare. Dulceața de caise o pregătesc de ani de zile așa cum am învățat de la bunica mea. Sper sincer că și fiica mea va continua să o facă în acest mod.

 

 

 

REȚETA 1: Ingrediente necesare: 1 kg zahăr și 600 g caise curățate.

Mod de preparare: Spălați caisele, curățați-le de sâmburi și de orice pete sau deteriorări. Apoi tăiați-le în jumătate și amestecați-le cu zahărul. Lăsați-le așa peste noapte, iar a doua zi puneți-le pe foc să fiarbă.

Eu le fierb la foc mare, amestecând continuu. Consider că dulceața este gata când, dacă trec lingura prin oala, rămâne o urmă albă în spate, adică se vede fundul oalei.

Scopul fierberii la foc mare este să se facă mai repede dulceața și să se păstreze culoarea frumoasă și deschisă. Când iau oala de pe foc, mai amestec încă 20 de minute cu lingura pentru a nu-și schimba culoarea.

Apoi, cât încă este caldă, umplu borcanele, le pun în cuptor și le coc puțin, doar cât să prindă o crustă. Așez borcanele într-un vas potrivit, le acopăr cu o pătură și le las așa până când dulceața se răcește complet, apoi le așez în cămară.

În general, gătesc într-o oală largă de 10 kg, folosind 2,5 kg de caise și cantitatea corespunzătoare de zahăr. Această cantitate o fierb aproximativ 45 de minute până la o oră – Helga.

REȚETA 2: Ingrediente necesare: 5 kg caise coapte, 1,5 kg zahăr (sau la 1 kg de caise se adaugă 200-300 g de zahăr, în funcție de dulceața caiselor), 1 plic de conservant (se poate și fără).

Mod de preparare:

 

 

 

 

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI……

 

Author: morenews99.com