Uncategorized

COZONAC DE CASĂ (CU FIRICELE):

  1. Într-o cratiță, puneți cele două căni de lapte împreună cu cele două căni de zahăr și zahărul vanilat pe foc până dau în clocot (doar cât să se dizolve zahărul). Apoi luați de pe foc și lăsați să se răcească, să fie călduț sau aproape rece, tocmai bun pentru frământare.

Aceasta se face mai întâi, înainte de activarea drojdiei, pentru a avea timp să se răcească. Drojdia o puteți activa direct în făină (faceți o adâncitură în mijloc) sau într-un bol separat.

  1. Într-un bol separat: sfărâmați cele două cuburi de drojdie proaspătă, adăugați o cană de lapte călduț sau rece, 3 linguri de zahăr și câteva linguri de făină, amestecați până nu mai rămân cocoloașe și obțineți o compoziție asemănătoare aluatului pentru clătite. Acoperiți bolul și lăsați-l la loc cald timp de 10 minute sau până când drojdia se activează și devine spumoasă.
  2. Într-un bol mare și adânc, cerneți făina și faceți o adâncitură în mijloc, unde adăugați drojdia activată, uleiul, ouăle (lăsate la temperatura camerei și bătute puțin cu o furculiță), praful de copt, un praf de sare și, opțional, mahalebul.

Frământați un aluat moale cu laptele cald în care ați dizolvat anterior zahărul. Laptele nu trebuie să fie prea fierbinte, deoarece cozonacul va căpăta o culoare închisă (uleiul la temperaturi ridicate dă o nuanță închisă aluatului).

  1. Frământați aluatul pentru mai mult timp pentru a se uniformiza bine și a deveni strălucitor și elastic, desprinzându-se de mâini și de pereții vasului. Scoateți-l pe o suprafață de lucru și lucrați-l bine pentru a obține elasticitate.

Acoperiți-l cu o pungă unsă cu ulei sau folie de plastic (și un prosop de bucătărie) și lăsați-l să dospească la loc cald până își dublează volumul. Aluaturile dulci au nevoie de mai mult timp pentru dospire, fermentarea fiind mai lentă decât de obicei.

  1. Aluatul dospit nu trebuie frământat prea mult pentru a forma împletiturile, ci doar aplatizați-l cu mâinile unse pe o suprafață unsă și desfaceți-l ca o foaie. Presărați coaja rasă de lămâie și stafidele (înmuiați-le în prealabil pentru a se înmuia, scurgeți-le și uscați-le cu un prosop), apoi împărțiți-l în 4 părți.

Din fiecare parte, formați trei bile, întindeți-le în rulouri și împletiți-le în mod obișnuit. Aluatul nu trebuie “zdrobit”, ci modelat ușor cu mâinile.

  1. Opțional, puteți adăuga umpluturi precum rahat tăiat bucăți, gem, umplutură de nuci măcinate sau umplutură de mac. Așezați împletiturile formate într-o tavă unsă cu ulei (sau tapetată cu hârtie de copt) și acoperiți-le din nou, lăsându-le să dospească 30-60 de minute, în funcție de căldura din cameră, până își măresc frumos volumul.
  2. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade și, înainte de coacere, ungeți împletiturile cu gălbenușul bătut cu puțin lapte. Coaceți-le aproximativ 10 minute la 200 de grade, până se rumenesc frumos (cozonacul să capete o culoare frumoasă), apoi acoperiți-le cu folie de aluminiu și reduceți temperatura la 160 de grade.

Timpul total de coacere depinde de cuptorul dumneavoastră, aproximativ 1 oră și 10-15 minute. Cu 7-10 minute înainte de final, îndepărtați folia și ungeți cozonacul cu siropul (un sirop fiert din zahăr și apă cât să acopere zahărul cu vanilie), apoi lăsați-l să se termine de copt. Siropul va da un luciu frumos cozonacului.

 

 


 

 

  1. Când împletiturile sunt coapte și le scoateți din cuptor, imediat, cât sunt încă fierbinți, ungeți-le cu unt sau margarină și acoperiți-le cu un prosop de bumbac și apoi cu o pungă de plastic. Lăsați-le să stea astfel timp de 10-15 minute în tavă, apoi scoateți-le și lăsați-le să se răcească complet înfășurate.