Uncategorized

DULCEAȚĂ MACEDONEANĂ DE SMOCURI VERZI – Cea mai frumoasă dintre toate…

Spălați bine smochinele cu apă rece, apoi tăiați-le codițele și faceți-le câte o gaură la fiecare capăt, cu o scobitoare sau un ac de croșetat. Așezați smochinele pregătite într-un vas curat, acoperiți-le cu apă rece și puneți-le pe foc să fiarbă. După ce a dat în clocot puțin, turnați apa clocotită, apoi adăugați apă curată și repetați procesul de 6-9 ori. Când ați aruncat ultima apă, lăsați smochinele să se scurgă.

Sirop: Puneți zahărul și apa pe foc până se topește și începe să fiarbă. Siropul nu trebuie să fie dens pentru ca smochinele să poată fierbe în el. Dulceața se fierbe repede la foc iute, formându-se spumă pe care trebuie să o adunați. Este gata când, pe o parte, o linguriță de sirop răcit formează picături groase când cade. Cu cinci minute înainte de finalul fierberii, adăugați sucul de la trei lămâi și un plic de vanilie. Dulceața gata se ia de pe foc și se acoperă cu un prosop umed pentru a sta 10 minute. Apoi se pune înapoi pe foc să dea din nou în clocot. Această procedură se face pentru că smochinele, în timp ce stau acoperite, eliberează și mai mult suc care este absorbit în apă în timpul fierberii, astfel împiedicând subțierea siropului. Când mai dă un clocot, spuma se îndepărtează și se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, dulceața se pune în borcane sterilizate.

REȚETĂ 2 – DULCEAȚĂ DE SMOCURI VERZI

Ingrediente: 1 kg smochine verzi, 2 litri apă, 2,2 kg zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 2 lămâi.

Mod de preparare: Spălați lămâile, tăiați-le codițele și faceți două tăieturi la capete. Cu un ac, înțepați-le de două ori, apoi turnați apă rece și puneți-le să fiarbă de 9 ori, schimbând apa. Se pot fierbe în două cratițe în paralel, în timp ce smochinele fierte într-o oală, în cealaltă apa dă în clocot, apoi smochinele sunt transferate cu o lingură perforată. Apoi smochinele se scurg și se lasă să se scurgă, în timp ce pregătiți siropul.

 

 


 

Sirop: Puneți zahărul