Uncategorized

COCOȘ CU MARE COAJĂ:

stafide uscate înmuiate în rom (stoarse și uscate cu un prosop), picături de ciocolată, rahat, cremă de ciocolată, gem sau marmeladă. Pentru uns: 1 gălbenuș cu 1-2 linguri de lapte, pentru presărat zahăr, migdale, nuci etc.

PROCEDEU pentru rețeta 1: toate ingredientele menționate trebuie să fie la temperatura camerei (să nu fie reci și să fie scoase direct din frigider). Într-un bol mai adânc, spargeți ouăle și adăugați zahărul, apoi bateți cu un tel și adăugați laptele cald. Amestecați până când zahărul se topește (puteți pune vasul pe foc mic să se încălzească, dar doar să se încălzească puțin, nu mai mult!).

În laptele bătut adăugați bicarbonatul de sodiu și amestecați bine. Într-un bol adânc, cerniți făina (acest lucru este important, puteți cerni de două ori pentru a fi mai fină). Păstrați deoparte un pahar de făină. Faceți o adâncitură în mijloc și adăugați drojdia uscată, coaja fin rasă de lămâie, laptele bătut, uleiul, precum și amestecul de lapte cald, ouă și zahăr. Dacă doriți, adăugați vanilie. Amestecați cu o lingură până când obțineți un aluat compact și moale, care este lipicios la atingere.

Pe suprafața de lucru presărați făina pe care ați păstrat-o deoparte și turnați aluatul. Aluatul nu trebuie frământat ca pentru pâine sau alte produse de patiserie, deoarece este foarte moale și lipicios. Împletiți-vă degetele și ridicați doar o parte și îndoiți-o spre centrul aluatului. Astfel, încet va absorbi făina, va obține elasticitate și formă. Trebuie să lucrați astfel timp de 5-10 minute, nu mai mult. Dacă aluatul este încă destul de lipicios după aceasta, pur și simplu ungeți-l cu puțin ulei și, cu mâinile unsorite, lucrați-l la fel încă un minut sau două.

Puneți aluatul într-o pungă mare curată, unsă pe interior, și lăsați-l în frigider până a doua zi. Dacă a fermentat suficient, veți verifica astfel: apăsați ușor cu degetul și, dacă craterele se nivelază rapid, înseamnă că este bine. Sau, trageți-l de un colț și, dacă se rupe în fire, înseamnă că a fermentat bine. Dacă nu este cazul, încălziți cuptorul la 50 de grade și puneți-l acolo să crească timp de o oră, apoi lucrați-l.

Aluatul crescut îl împărțiți în trei părți pentru trei plete sau cât planificați. Rețineți că plețele trebuie să fie coapte într-o tavă pentru pâine/rolă (lungi, adânci și strânse) și să ocupe jumătate din volum, deoarece vor crește de două ori după fermentare și coacere.

 

 

Aluatul se lucrează pe o suprafață ușor unsă cu mâinile unse, și se împarte în două, trei sau patru bile din care se întind rulouri lungi cu lungimea tavii. Acestea se aplatizează și se umplu cu gem, stafide uscate, rahat tăiat mărunt, umplutură cu nuci sau mac, sau orice altceva doriți, apoi se închid.

Apoi se împletesc plețele și se pun în tava căptușită cu hârtie de copt. Se introduce într-un cuptor preîncălzit la 50 de grade Celsius pentru a crește timp de 40-50 de minute (sau într-un loc cald, până când își dublează volumul). Apoi se unge cu un amestec de gălbenuș și lapte, pe care l-ați întins, se decorează cu nuci sau alte topping-uri dorite și se presară zahăr.

Se coace într-un cuptor preîncălzit la 170-180 de grade Celsius timp de 35-40 de minute sau până când este copt, ajustând timpul de coacere în funcție de cuptorul dumneavoastră. Dacă se rumenește prea repede deasupra, acoperiți cu folie de aluminiu și continuați să coaceți până la finalizare. Urmați apoi procedura pentru a doua rețetă:

PROCEDURA pentru rețeta 2: Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei sau călduțe. În laptele călduț adăugați o linguriță de zahăr, drojdia și 100 g de făină, apoi amestecați bine până nu mai sunt cocoloașe și lăsați să fermenteze într-un loc călduț până când își triplează volumul. Amestecați din nou și lăsați să fermenteze încă două ori. Poate fi lăsat să fermenteze și doar o singură dată, diferența fiind foarte mică.

Când drojdia este activată (după cele trei fermentări), amestecați-o cu celelalte ingrediente (iaurt, coajă rasă, zahăr, miere, ouă, gălbenușuri, sare, rom, esență, făină), fără unt și unt. Framântați un aluat bine unsuros și îl închideți într-un recipient uns cu capac sau într-o pungă unsă. Aluatul este frământat puțin mai mult decât în prima rețetă și acest lucru este confirmat. Lăsați-l să crească într-un loc cald până când își triplează volumul (în cazul meu, 90 de minute, dar poate dura mai mult).

Întindeți aluatul crescut, adăugați puțin unt și unt moale, apoi frământați până când este complet absorbit în aluat și repetați procedura până când toată cantitatea de unt este absorbită. Aceasta necesită mai mult timp și manipulare a aluatului, dar devine foarte elastic la final.

Lăsați-l să crească din nou într-un loc cald până când își triplează volumul (60-90 de minute). Apoi împărțiți-l în câte bucăți doriți să faceți plețele. Rulourile trebuie întinse și umplute cu umplutură după preferință, apoi împletiți-le.

 


 

Așezați plețele în tavi sau forme căptușite cu hârtie de copt, acoperiți-le cu folie pentru a nu se usca și lăsați-le să crească aproximativ o oră. Apoi ungeți-le cu gălbenuș și presărați-le cu zahăr și topping-uri, apoi coaceți-le într-un cuptor preîncălzit la 170 de grade Celsius timp de 40-45 de minute. Este bine să puneți un vas cu apă pe fundul cuptorului.