Uncategorized

COCOȘ CU MARE COAJĂ:

Rogojina este un cozonac dulce în formă de plete, tradițional pregătit pentru Paști. Este considerat reușit când este copt și răcit să fie “pufoasă” și să se desprindă în două fire când este ruptă. Vă vom prezenta două moduri de preparare a aluatului, unul rapid și unul clasic.

 


 

Rețetă 2 Pentru varianta mai simplă, aluatul se amestecă cu lingura și la final doar puțin cu mâna, doar cât să capete formă, apoi se pune într-o pungă unsă și se lasă să fermenteze peste noapte (poate fi și 24 de ore), iar a doua zi se împletesc pletele și se coc. Al doilea mod de preparare este clasic, cu mai multe frământări și framântări, dar toată munca merită, deoarece la final veți obține cele mai mari fire și cel mai ușor cozonac. Prezentările video pentru ambele rețete le puteți găsi la sfârșitul textului. Iată ce aveți nevoie:

 

 

Rețetă 2

REȚETĂ 1 (pentru aluat în frigider) – INGREDIENTE NECESARE (măsurat cu un pahar de 250 ml): 4 ouă, 2 pahare de zahăr, 1 pahar de ulei, 1 pahar de lapte bătut, 1/2 linguriță mică bicarbonat de sodiu, 1 pahar de lapte, 2 plicuri de drojdie uscată* (14 g), 1.2 kg făină, 1 plic de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie (*pe ambalaje diferite greutăți pentru drojdie uscată, deci ajustați în consecință. Pe fiecare plic este indicat pentru câtă făină este suficientă.)

REȚETĂ 2 (cu fire mari) – INGREDIENTE NECESARE: 200 ml lapte călduț, 14 g drojdie uscată, 200-240 g zahăr, 4 linguri miere lichidă, 120 ml iaurt călduț, coaja rasă de la 1 lămâie sau portocală, 4 ouă mari, 4 gălbenușuri, 1 linguriță rom sau rachiu, un vârf de cuțit de sare, puțin esență de rom (1 ml), 1150 g făină sau cât este necesar, 100 g unt, 150 g unt

PENTRU UMPLUTURĂ:

 

 

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI…….

 

Author: morenews99.com