Uncategorized

“Pâine cu fructe uscate și nuci… Pe măsură ce se coace, întreaga casă este învăluită într-un miros minunat…”

  1. Într-un bol mare, amestecați toate ingredientele, cu excepția făinii și a sarii, apoi adăugați treptat făina și sarea și frământați un aluat moale și neted. Framântați timp de 4 minute.
  2. Acoperiți și lăsați la dospit la căldură timp de 1 oră sau până când aluatul își dublează volumul.
  3. Frământați ușor și împărțiți aluatul în 2 bile. Întindeți o foaie subțire dintr-unul dintre aluaturi și ungeți-o cu 70 g unt.
  4. Radeți fin coaja de lămâie/lămâie verde/portocală deasupra, apoi distribuiți 1-2 mâini de stafide, fructe uscate/caramelizate și nuci tocate fin. Apoi înfășurați într-un rulou.
  5. Acoperiți ruloul cu o pungă pentru a nu se usca în timp ce lucrați cu cealaltă bucată de aluat. Repetați procedura cu aluatul rămas.
  6. Apoi, puneți primul rulou pe una dintre extremitățile celui de-al doilea și rulați-le împreună. În acest fel, veți obține un rulou “gigant”, cu cele două foi încolăcite una în cealaltă.
  7. Tăiați acest rulou mare pe jumătate pe lungime, dar nu până la capăt, ci lăsați-le împreunate la un capăt, ca niște picioare încrucișate.
  8. Luați una dintre “picioare” și începeți să o încolățiți într-un fel de spirală, dar începând de la exterior, și continuați până la capătul celeilalte “picioare”.
  9. Așezați spirala mare într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și unsă cu unt pe margini. Acoperiți-o cu o pungă și lăsați-o la dospit la căldură timp de 1 oră sau până își dublează volumul.

 

 


 

  1. După ce a crescut, ungeți-o cu puțin lapte și unt sau gălbenuș, apoi coaceți-o în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius până se rumenește frumos, cam 40 de minute sau până se coace, în funcție de cuptor.