7 rețete pentru 7 mâncăruri vegetariene: de la ardei umpluți și vinete, până la dovleac copt și fasole.
MÂNCARE DE POST – DE TE LINGI PE DEGETE. Eram la o petrecere. Am mâncat o mâncare frumoasă și gustoasă, dar nu știam ce mâncăm de fapt. Și chiar dacă nu trebuie să vorbești la masă sau cel puțin să vorbești încet… toți am presupus ce ar putea fi aceea.
La final, am trebuit să recunoaștem înfrângerea, pentru că nimeni nu știa ce mâncăm. Am fost foarte surprinși când am aflat secretul de la gazde, și chiar nu am crezut: PRAZ – Pregătirea este foarte simplă: Prazul se curăță și se spală. Apoi, fără a-l tăia, se așează tulpinile una lângă alta.
Deasupra se presară sare, pătrunjel tocat, se toarnă ulei și apă cât să nu se arda mâncarea. Mâncarea se coace până când prazul este moale, apoi se adaugă roșia decojită și rasă, se mai lasă să clocotească puțin și mâncarea este gata. O puteți pregăti pe aragaz într-o cratiță mai mare sau în tigaie în cuptor. Această mâncare poate fi pregătită și în apă, aproape fără diferență.
IV. Rețetă – DE POST: Cartofi la cuptor în stil mănăstiresc – prânz pentru doar 50 de denari. Mâncare gustoasă și rapidă, poate fi pregătită pentru prânz sau cină. De asemenea, poate fi și o garnitură la felul principal, în special dacă la masă aveți pește prăjit sau la cuptor.
Ingrediente necesare: 1 kg cartofi, 200 ml ulei de măsline, 2 lămâi stoarse, 6 căței de usturoi (fiecare cățel tăiat în trei), 4-5 foi de dafin, tocate fin, oregano, sare, piper negru. Procedură: Încălziți cuptorul la 250 de grade Celsius. Spălați cartofii, curățați-i și tăiați-i.
Așezați-i într-o tavă – bucățile să nu fie una peste alta, ci distribuite uniform. Puneți pe foc să clocotească mai mult de o ceașcă de apă, apoi în ea dizolvați sarea și turnați-o peste cartofi. Turnați și ulei de măsline, adăugați usturoiul, frunzele de dafin, oregano și piper negru.
Puneți la cuptor să se coacă, iar când apa va fi evaporat și va rămâne doar uleiul, reduceți temperatura la 200 de grade Celsius și coaceți timp de aproximativ 50 de minute. Înainte de finalul coacerii, turnați peste cartofi sucul de lămâie, apoi reintroduceți-i în cuptor pentru puțin timp. Când sunt gata, sunt mai frumoși, mai crocanți și aromele se dizolvă încet.
V. Rețetă – Mazăre albă (de post în apă). Ingrediente necesare: 500 g mazăre albă, 250 g ceapă (poate fi și praz), 1 morcov, 1 ardei uscat, 2 linguri făină (poate fi și făină de grâu), sare, ardei roșu. Procedură: Seara înmuiați mazărea în apă pentru a o lăsa peste noapte. A doua zi, scurgeți-o, adăugați apă proaspătă și puneți-o pe foc să fiarbă.
Scurgeți-o din nou și adăugați apă suficientă să o acopere. Adăugați ceapa tocată, morcovul, ardeiul uscat și fierbeți până când mazărea se înmoaie bine. Într-o mică cantitate de apă, dizolvați făina, adăugați puțin ardei roșu, apoi adăugați totul în mazărea care fierbe, condimentați cu sare după gust și scoateți mâncarea de pe foc pentru a nu se prinde.
VI. Rețetă – Ardei umpluți cu grâu (de post în apă). Ingrediente necesare: 8 ardei, 200 g ciuperci (champignon), 500 g grâu fiert și măcinat, 3 cepe, 100 g roșii, 300 g praz, ½ linguriță ardei roșu măcinat, busuioc. Procedură: Tăiați fin prazul și ciupercile, iar roșiile le tăiați cubulețe (sau folosiți pastă de tomate).
Căliți ceapa în puțină apă cu ardei roșu măcinat, apoi adăugați grâul fiert și măcinat. Condimentați după gust, adăugați puțin busuioc, apoi umpleți ardeii curățați și goi cu amestecul preparat. Așezați-i într-o tavă de copt, acoperiți cu folie și coaceți timp de 30 de minute la 180 de grade Celsius.
VII. Rețetă – Baltata lui Ivan (mâncare de post cu vinete albastre). Fotografie și rețetă de Elena Miškovska: Să ne amintim de o veche rețetă de post, delicioasă și indispensabilă în zilele de post. Ingrediente necesare: vinete albastre, ceapă, praz, pătrunjel, roșii, sare, piper negru, condimente după gust, ulei.
Procedură: Vânata albastră se prăjește pe toate părțile, se taie în patru și se sarează, apoi se umple cu ceapă curățată și pătrunjel tocat. În tigaia în care s-a prăjit vânata, se călește ceapa tăiată mărunt și roșia, de asemenea tăiate în bucăți mari.
Se sarează, se presară piper negru, apoi când se înmoaie se transferă într-o tavă pentru copt. Deasupra cepei și vânatei se așază vinetele albastre, se toarnă puțină apă și se acoperă pentru a se coace. Când vânata albastră este moale, se scoate capacul sau folia și se mai coace încă 10-15 minute.
VIII. REȚETĂ: MÂNCAREA MEA DE POST FAVORITĂ! Încercați și voi (de la Pokajanie.mk). Ingrediente necesare: Cartofi după dorință, ceapă, ciuperci din conservă champignon, pătrunjel, condimente. Procedură: Cartofii curățați se fierb în apă sărată. Între timp:
Tăiați două cepe medii mărunt. Căliți-le într-o tigaie mai adâncă cu puțin ulei. Apoi adăugați ciupercile champignon din conservă (cele din sticlă). Căliți împreună cu ceapa timp de 15 minute, adăugând din când în când puțină bere sau vin alb.
După gust. Cartofii fierți se taie în bucăți și se adaugă în tigaia cu ceapa și ciupercile și se amestecă timp de 5 minute. Adăugați o linguriță de ardei roșu măcinat. La final, adăugați condimente, vegeta, sare, busuioc și la final, pătrunjel tocat. Prânzul este gata și este într-adevăr delicios.