Uncategorized

“GOGOȘI PUFOȘI”: Rețetă simplă pentru aluat care crește în formă de căpșună…

  1. În laptele călduț, dizolvați drojdia și zahărul. Adăugați un ou întreg și un albuș (păstrați gălbenușul pentru mai târziu), apoi adăugați treptat făina și sarea. Framântați un aluat moale care se lipește ușor de mâini.
  2. Adăugați untul moale în aluat și framântați până când este complet incorporat. După aceasta, aluatul nu va mai fi lipicios și va fi ușor de manipulat. Acoperiți-l și lăsați-l să crească într-un loc călduț până își dublează volumul.
  3. Întindeți aluatul crescut pe o suprafață ușor presărată cu făină și modelați-l în biluțe.
  4. Întindeți fiecare biluță cu mâna pentru a obține o foaie de dimensiunea unui castron mic (10 cm). Adăugați umplutura (brânză rasă și puțin pătrunjel tocat).
  5. Închideți din nou fiecare biluță, lăsați-le să se odihnească timp de 5 minute, apoi presați-le ușor cu degetele presărate cu făină pentru a le netezi, obținând din nou dimensiunea unui castron mic (10 cm).
  6. Pregătiți o tavă de copt de 26 cm și un bol cu unt. Înmuiati fiecare bucățică de aluat în unt și așezați-le în tavă, unul lângă celălalt, ușor suprapuse (așezate în scara).
  7. Acoperiți pâinea astfel formată (ca Urechea de Elefant/Gevrek Pogacha) cu un sac și lăsați să crească timp de 20 de minute.
  8. Ungeți pâinea crescută cu gălbenușul bătut în care ați adăugat o linguriță de unt sau lapte.

 


 

  1. Decorați cu susan și coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius până când se rumenește frumos.