Uncategorized

“SFATURI DESPRE CUM SA ÎNGRIJITI CORECT SPAȚIUL: Planta care aduce noroc femeilor”

Datorită eleganței sale, cu flori albe (asemănătoare cu crinii), care domină frunzele sale verzi închis, spathiphyllumul este inclus în rândul plantelor ornamentale cele mai populare care îmbogățesc spațiul cu frumusețea lor.

Spathiphyllumul aparține familiei Araceae. Genul cuprinde aproximativ 40 de specii de plante, ale căror habitate sunt zonele tropicale umede din America Centrală și de Sud și Asia de Sud-Est, unde cresc în umbra copacilor uriași. Numele îl primește de la cuvântul grecesc “spathe” – frunză de vârf și “phyllon” – frunză, datorită frunzei mari de protecție care înconjoară floarea.

Există diferite și numeroase soiuri ale acestei plante, dar ele pot fi achiziționate și în dimensiuni variate, în funcție de spațiul în care vor crește. Cele mai frecvent cultivate soiuri hibride de spathiphyllum sunt: mic (Spathiphyllum wallissi), care poate ajunge până la 30 de cm în înălțime, dar poate crește într-un buchet bogat și larg și înalt (Spathiphyllum Mauna Loa), care are multe frunze și flori atârnate și poate atinge o înălțime de până la un metru.

Spathiphyllumul este o plantă perenă rezistentă. Se caracterizează prin frunze lungi de 30-50 cm. Florile acestei plante pot dura până la două luni, schimbând treptat culoarea de la alb la verde. Atunci când florile se usucă complet, este necesar să tăiați întreaga tulpină pentru a permite să continue să înflorească.

Lumină, temperatură, udare

Spathiphyllumul crește natural în umbra copacilor mari și ramificați ai pădurilor tropicale, astfel încât chiar și atunci când este cultivat în condiții de casă, necesită mai puțină lumină. Nu trebuie expus la lumina directă a soarelui, deoarece pot apărea unele boli, cum ar fi apariția petelor maronii pe frunze.

În cazul în care acest lucru se întâmplă, trebuie mutat într-un loc umbrit. Crește cel mai bine dacă ghiveciul este plasat la 2 m de la fereastra sudică sau vestică, și se va potrivi și cu umbrele mai întunecate din casă. Spathiphyllumul preferă o temperatură constantă în intervalul de 20-25°C.

Iarna, temperatura nu trebuie să scadă sub 16°C. În timpul iernii, nu trebuie să stați lângă uși și ferestre care sunt deschise des. Chiar dacă spathiphyllumul este o plantă tropicală care necesită aer umed, suportă foarte bine și aerul uscat din încăperi.

Când udați, este mai bine să înmuiați planta în apă, apoi să lăsați solul să se usuce. Atunci când este momentul pentru udare repetată, frunzele se vor înclina de pe o parte. Udarea se face cu apă de la robinet, care este lăsată să se așeze peste noapte, iar apoi se udă cu aceasta.

În timpul verii, solul spathiphyllumului trebuie să fie constant umed, deci se recomandă udarea de 3 ori pe săptămână, în timp ce în timpul iernii se recomandă udarea o dată la șapte zile. Cu o udare excesivă, planta poate să nu înflorească. În acest caz, trebuie plasată în lumină și să se reducă udarea, conform sfaturilor de la Horticultura.mk.

Substrat, replantare și hrănire

Spathiphyllumul necesită un sol humos cu o bună drenare, cu puțină nisip sau vermiculit, cu adaos de coajă de copac. La fundul ghiveciului se așează un strat de drenaj (pietre, polistiren, cărbune). Lăsați solul să se usuce între două udări.

În caz contrar, poate apărea putrezirea rădăcinii, deoarece spathiphyllumul este foarte sensibil, deci dacă începe să vădească, verificați dacă rădăcina este fermă, nu umedă și moale. Spathiphyllumul se reînnoiește după ce și-a epuizat apa în termen de 2-3 zile (apa cu care ați udat), ceea ce este un semn că are nevoie de un recipient mai mare. Replantarea se face o dată pe an, în martie sau aprilie, într-un ghiveci mai mare.

După replantare, spălați-vă întotdeauna mâinile cu apă, deoarece pot apărea iritații ale pielii, datorită ușoarei sale toxicități. Spathiphyllumul este sensibil la îngrășăminte chimice, deci se recomandă utilizarea îngrășămintelor organice în primăvară și vară pentru a avea suficientă energie pentru înflorire.

Înmulțire

Înmulțirea se face prin divizarea lăstarilor laterali (laterali) tineri, după înflorire sau prin sămânță. Scoateți planta adultă din ghiveci, împărțiți-o în trei părți și plantați-o în substrat pentru flori cu adăugarea de vermiculit, ca trei plante separate.

Dacă aveți animale de companie acasă, câini sau pisici, păstrați-le departe de această plantă, deoarece frunzele sunt ușor toxice și dacă sunt mâncate în cantități mari, pot provoca durere în gât și gură. Ar trebui să fie ținut departe de copii mici, conform sfaturilor de la Horticultura.mk.

Boli ale plantei

Spathiphyllumul nu este sensibil la boli sau dăunători. Poate să se întâmple ca planta să fie atacată de unele insecte, cum ar fi păianjenul roșu sau păduchii lanțurilor, așa că este necesar să se controleze regulat frunzele. Această plantă decorativă și atrăgătoare este una dintre cele mai cunoscute plante de birou.

 


 

Face parte din cele mai bune plante de curățare a aerului din încăperi. Neutralizează gazele toxice precum monoxidul de carbon și formaldehida, absoarbe energia electrostatică emisă de dispozitivele tehnice și o transformă în energie chimică pe care o folosește pentru creșterea și dezvoltarea sa, motiv pentru care este o plantă foarte dorită în casă și la birou.