Uncategorized

“Regret că nu am cunoscut această rețetă mai devreme”

Separă gălbenușul unui ou și pune-l deoparte pentru a unge plăcinta. Într-un bol mai adânc, amestecă laptele călduț și apa, adaugă praful de copt, zahărul, uleiul și albușurile a două ouă, iaurtul dens/smântână acră/laptele bătut, o linguriță de oțet și praful de copt.

Bate bine până când ingredientele se omogenizează, apoi începe să adaugi treptat făina amestecată cu sarea. În total, vei avea nevoie de aproximativ trei și jumătate sau patru căni de făină, dar acest lucru depinde în mare măsură de făina însăși. Amestecă cu o lingură până când se absoarbe lichidul, apoi frământă cu mâna.

Când nu mai este lipicios la atingere, răstoarnă aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu amidon și frământă-l bine pentru a deveni elastic. Împarte aluatul în patru părți aproximativ egale. Din fiecare parte, formează o minge. Ia o minge și pune-o pe o suprafață presărată cu amidon și acoperă celelalte cu un prosop sau cu o pungă.

Apoi întinde aluatul într-o foaie cât de subțire poți. Cu fiecare minge, vei obține o foaie cu adevărat mare și subțire. Presară abundent amidon pe toată suprafața. Îndoaie-o de la un capăt, cam o treime, și iarăși presară amidon deasupra. Îndoaie-o și de la celălalt capăt, apoi presară din nou amidon și continuă să o îndoiți ca o carte. Când ai obținut un cub, unește cele două colțuri opuse în mijloc, așa cum este arătat în videoclipul de mai jos. Repetă procedura cu toate celelalte părți ale aluatului.

Apoi ia prima bucată de aluat ambalat și întinde-o din nou într-o foaie subțire, de dimensiunea tăvii în care vei coace. Așează tava peste aluat și taie excesul de aluat. Așează foaia dreaptă pe fundul tăvii (în prealabil unsă bine cu unt sau margarină), iar deasupra împrăștie umplutura de brânză și mărarul tocat fin. Așează deasupra încă două foi și taie cuburi. Deasupra toarnă o cană de lapte și 150 g de unt topit, iar la final unge cu gălbenuș.

 


 

Coace într-un cuptor preîncălzit la 170-180 de grade până se rumenește frumos.”