“GOGOȘI POST: Moi ca bumbac, delicioși”
Într-un castron adânc, puneți apa călduță, drojdia, zahărul și zahărul vanilat. Amestecați cu o lingură de lemn până când ingredientele se dizolvă și lăsați 5-10 minute să se umfle. Apoi adăugați uleiul, romul, pudina, coaja fin rasă de lămâie și amestecați din nou.
După ce ați uniformizat bine compoziția, începeți să adăugați treptat făina cernută. La început amestecați cu o lingură sau spatulă, iar la final frământați cu mâinile. Acoperiți aluatul cu un șervet de bucătărie sau folie de plastic și lăsați-l la crescut (aproximativ 45 de minute) până când își dublează volumul. După ce aluatul a crescut, răsturnați-l pe masa de lucru presărată cu făină și framântați-l ușor.
Cu ajutorul unui făcăleț, întindeți o foaie cu grosimea de 5-8 mm și decupați cercuri cu un pahar sau formă (mărimea la alegere). Gogoșițele le aranjați pe un ștergar de bucătărie puțin presărat cu făină (sau altă suprafață), iar deasupra le acoperiți cu un sac sau șervet pentru a nu se usca.
Lăsați-le să se odihnească timp de 15-20 de minute. În acest timp, încingeți ulei într-o cratiță mai largă și puneți-o pe foc la temperatură moderată. Gogoșițele se prăjesc astfel: se scufundă cu partea de sus în uleiul fierbinte, iar partea de jos pe care au stat trebuie să fie îndreptată în sus.
Apoi, acoperiți imediat cu un capac și lăsați-le să se prăjească câteva minute până se rumenesc. Apoi scoateți capacul, întoarceți gogoșițele și acoperiți-le din nou timp de încă un minut, apoi scoateți capacul. După răsturnare, capacul poate să nu mai fie pus.
Gogoșițele prăjite le scoateți pe o hârtie absorbantă pentru a absorbi excesul de ulei. Lăsați-le să se răcească puțin, apoi presărați-le cu zahăr pudră sau umpleți-le cu cremă de vanilie de post.”