5 moduri de a afla dacă un ou este proaspăt sau stricat.
Asemănător produselor proaspete cum ar fi brânza, deserturile, smântâna sau chiar iaurturile, ouăle pot avea un miros suspect după ce a trecut termenul de valabilitate. Prin urmare, dacă observi că oul a trecut de data de expirare și vrei să păstrezi produsul pentru consumul ulterior, începe prin a-l mirosi. Alimentele expirate au adesea un miros neplăcut și nu ar trebui consumate. Ele pot să-și piardă vitaminele și să aibă un gust alterat. În plus, produsele alimentare perisabile au o durată de viață limitată și pot fi periculoase pentru sănătate dacă nu se respectă termenele limită de expirare. Ouale expirate, fie ele gătite sau crude, pot emana un miros distinct. Dacă nu poți descifra eticheta și mirosul nu este suficient pentru a te informa, poți sparge oul într-un bol și să-l mirosi. Dacă mirosul te dezgustă, aruncă oul și spală recipientul cu apă caldă. Dacă mirosul ți se pare normal, ar trebui să consumi oul rapid, pregătind, de exemplu, o omletă.
- Verifică aspectul cojii
Ochii tăi te pot ajuta, de asemenea, să identifici dacă un ou este expirat sau comestibil. Înainte de a consuma un produs, este recomandat să-l inspectezi vizual pentru a evita orice risc. Conform specialistului, trebuie să verifici dacă coaja nu este pulbere, vâscoasă sau crăpată. Orice aspect suspect poate dezvălui prezența mucegaiului. În plus, dacă coaja este uscată și pare să fie în stare bună, sparge oul într-un bol și identifică orice decolorare suspectă. De obicei, este vorba de o culoare albastră, roz, neagră sau verde în albuș sau gălbenuș. De fapt, poate dezvălui creșterea bacteriilor care pot cauza intoxicații alimentare. După cum confirmă Dr. Julia Roux, gastroenterolog, salmonela sunt bacterii care pot fi găsite în ouă și preparate făcute din ouă crude sau insuficient gătite, precum și în produsele lactate. Acești germeni pot cauza salmoneloză, o intoxicație care provoacă simptome precum febră, diaree, vărsături și chiar dureri abdominale. În plus, dacă gălbenușul sau albușul oului se scurge, acest lucru poate indica faptul că oul este vechi, dar nu a ajuns la limita sa de utilizare.
- Scufundă oul în apă
Conform LCI, o altă tehnică poate fi eficientă pentru a determina dacă oul este încă comestibil. Pentru a face acest lucru, trebuie să îngropi oul într-o cratiță sau castron plin cu apă. Dacă se scufundă la fundul containerului, este încă bun pentru consum. Dar dacă rămâne în poziție verticală, asta înseamnă că trebuie să fie mâncat rapid. Dacă plutește la suprafață, este expirat. De fapt, cu cât oul este mai vechi, cu atât mai multă umiditate se evaporă prin porii microscopici și buzunarul de aer devine mai mare. Prin urmare, cu cât oul este mai vechi, cu atât mai mult plutește. Cu toate acestea, dacă vrei să consumi ouă imediat, nu repeta acest experiment. Această imersiune poate cauza pierderea cuticulei de pe coajă. Cu toate acestea, aceasta din urmă protejează oul de bacterii precum salmonela.
- Folosește tehnica mirajului
Candling este o tehnică de evaluare a calității oului sau dezvoltarea puilor într-un ou fertilizat. În general, această tehnică se desfășoară în mediu industrial cu ajutorul unor echipamente specializate care permit ouălor de masă să fie clasificate înainte de a fi etichetate și ambalate. Dar poți face încă această metodă acasă, dacă dorești. Pentru asta, ai nevoie de un loc răcoros cu puțină lumină. Folosește o sursă de lumină precum o lumânare sau o lanternă mică. Ține sursa de lumină spre partea de jos a oului și apoi înclină oul și rotește-l de la stânga la dreapta. Conținutul oului ar trebui să fie vizibil. Această tehnică îți permite să vezi dacă bulele de aer sunt mici sau mari. Odată cu înaintarea în vârstă a oului, apa se evaporă și este înlocuită de gaze. Prin urmare, cu cât buzunarul de aer devine mai mare, cu atât oul este mai în vârstă.
Poți consuma alimente după data de expirare?
Unele alimente pot fi consumate câteva zile după data de expirare indicată pe ambalaj. Cu toate acestea, o persoană care consumă pește crud, ouă sau chiar carne expirată se expune unor riscuri de sănătate. Deși suntem cu toții împotriva risipei alimentare, este necesar să verificăm cu atenție ambalajele produselor pe care le cumpărăm din supermarketuri pentru a ne asigura că consumul lor este sigur. De fapt, trecerea de data de expirare a unui produs perisabil te expune la diferite boli.
Iată o listă de alimente care pot fi consumate după data de expirare, conform colegilor noștri de la Femme Actuelle:
Alimente care nu se plictisesc niciodată: Anumite alimente precum mierea adevărată, care are numeroase beneficii pentru sănătate, sarea, zahărul sau chiar oțetul nu se plictisesc niciodată și pot fi păstrate pentru totdeauna.
Alimente care nu se plictisesc, cu excepții: Cutii, orez, paste, amidon de porumb, făină, cereale sau chiar legumele uscate pot rămâne intacte mult timp după data de expirare marcată pe ambalaj. Cu toate acestea, aceste produse pot fi infestate cu molii alimentare și pot suferi alterarea.
Alimente care pot fi consumate după data de expirare: Muștarul, ketchup-ul, murăturile sau chiar condimentele pot fi depozitate și consumate mult timp după data de expirare. De fapt, datele de expirare ale acestor alimente pot fi depășite. Cu toate acestea, gustul lor poate să se schimbe în timp.
Alte alimente care pot fi consumate după data de expirare includ produsele lactate precum smântâna, brânza, laptele și iaurtul. Acestea, dacă nu sunt deschise, pot fi consumate timp de una sau două săptămâni după data menționată.
Pentru a ști dacă sunt bune, verifică ambalajul. Dacă a umflat, s-au dezvoltat bacterii potențial periculoase și este mai bine să arunci produsele. În plus, un miros pungent și acid poate indica faptul că acestea s-au stricat.
În plus, produsele congelate pot fi consumate după data menționată pe ambalaj, dacă s-a respectat lanțul de frig. Dacă sunt stocate corect, peștele crud poate fi păstrat timp de 6 până la 9 luni după data de expirare. Pentru carne de pasăre și fructe și legume, perioada se extinde până la un an. Cu toate acestea, mesele congelate se păstrează mai puțin bine decât produsele ambalate.
Pingback: 5 moduri de a afla dacă un ou este proaspăt sau stricat. – Zambet fain