5 moduri de a afla dacă un ou este proaspăt sau stricat.
În fiecare an, milioane de ouă ajung să fie aruncate deoarece au depășit data de expirare.
Ouăle, care sunt unul dintre alimentele sănătoase de consumat în cadrul unei diete echilibrate, pot rezista câteva săptămâni în frigider. Dar în timp, oul poate deveni de proastă calitate, deoarece buzunarul de aer din interior se extinde, iar albușul devine mai subțire.
În acest articol, să trecem prin câteva sfaturi care te vor ajuta să știi dacă un ou este încă bun de consumat sau dacă a expirat. În Franța, se aruncă aproape 10 milioane de tone de alimente în fiecare an. Oamenii preferă adesea să arunce mâncarea când a trecut data de expirare.
Deși în Franța nu se cunoaște numărul exact de ouă care ajung să fie risipite, presa britanică The Guardian, care citează munca comunității anti-deșeuri Too Good to Go, raportează că în Regatul Unit se aruncă 720 de milioane de ouă în fiecare an.
Principala cauză a acestei risipe este faptul că 77% dintre britanici au dificultăți în a ști dacă un ou este proaspăt după ce a trecut de data sa limită de utilizare. Vrei să pregătești un brunch, dar nu știi de cât timp sunt ouăle în frigider? Nu intra în panică. Există modalități de a afla dacă sunt comestibile sau nu:
- Verifică datele de expirare
Ouăle pe care le cumperi de la supermarket au toate o dată recomandată de utilizare, indicată pe ambalajul lor. În plus, reglementările franceze cer distribuitorului să nu mai vândă ouă cu 7 zile înainte de data minimă de durabilitate (Ddm) scrisă pe ambalaj, așa cum se explică pe site-ul Femme Actuelle.
Dacă faci provizii de ouă de la găini, data recomandată de utilizare nu este indicată. Prin urmare, trebuie să știi că data limită de consum (Dlc) este maxim 28 de zile după ziua depunerii.
Cu toate acestea, ouăle pot fi păstrate în frigider timp de o lună după data recomandată de utilizare, adică 58 de zile după ziua în care au fost depuse, dacă cojile nu sunt crăpate sau rupte. Păstrarea alimentelor în condiții optime ajută la menținerea prospețimii, previne mucegaiul și luptă activ împotriva risipei alimentare.
Respectarea lanțului de frig și a termenelor limită este necesară pentru a evita organismele patogene care prezintă un pericol pentru sănătate. Astfel, punerea ouălor în frigider ajută la păstrarea gustului și calităților lor nutriționale și previne dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, nu ar trebui să speli cu siguranță ouăle care nu vor fi consumate imediat, deoarece există riscul de a le face să piardă filmul de protecție lăsat de găină.
- Mirosul oului
Author: morenews99.com
Pingback: 5 moduri de a afla dacă un ou este proaspăt sau stricat. – Zambet fain