Uncategorized

“Sarma macedoneană… Un secret pentru un sarmale delicioase dezvăluit de cititoarea noastră din Macedonia.”

În ulei, călim ceapa și prazul tocate, apoi adăugăm orezul bine clătit și călim la foc potrivit până când orezul devine sticlos. Adăugăm sare, piper negru, boia dulce și boia iute măcinate (cine nu tolerează mâncarea iute, poate folosi cea dulce). În partea de jos a vasei în care vom coace sarmalele punem puțin ulei, iar eu pun și o parte din varza tăiată mărunt de la mijlocul capătului. Peste varza așezăm rulourile de sarmale. Sarmalele ies mai gustoase când sunt mai mici, așa că eu tai frunzele în părți mai mici și pun câte o lingură de umplutură. Peste sarmale punem 2-3 foi de dafin și acoperim cu frunze întregi de varză, astfel încât să rămână suculente. Turnăm apă fierbinte peste sarmale (aproximativ degetul sau două deasupra sarmelor), puțin ulei, acoperim vasul cu capac și-l introducem în cuptor la 180°C timp de 3,5 până la 4 ore. Grătarul din cuptor trebuie poziționat mai jos de mijloc.

Sfat: Cu cât folosiți mai multă ceapă și praz (chiar dacă faceți sarmale cu carne), cu atât vor fi mai gustoase. E bine ca vasul folosit pentru coacere să fie mai înalt (tip serpă) ca să nu dea în clocot (eu am pregătit sarmalele astăzi într-un vas de lut, pentru că are un gust aparte), iar dacă facem sarmale post, să nu economisim la ulei. Cu cât se coc mai mult, cu atât sunt mai bune. Temperatura cuptorului nu trebuie să fie prea mare, ci moderată, astfel încât să dea în clocot în liniște, cum se spune în Macedonia. Când scoatem frunzele, sarmalele sunt suculente, nu prea bine rumenite, iar când scoatem o sarmală, nu avem nicio picătură de lichid, ci doar un pic de ulei (așa putem verifica la unul dintre capete dacă sunt gata).

Servire:

Pot fi servite atât calde, cât și reci, deoarece nu conțin carne. Cel mai bun prieten al acestor sarmale este o bucată de pâine proaspătă. POFTĂ BUNĂ!”

 

 


 

 

Sursa: coolinarika.com