Uncategorized

“Baclava autentică… așa cum o pregăteau bunicile noastre”

Pregătiți siropul în primul rând (sirop sau agda) pentru a se răci atunci când baklava va fi gata. Fierbeți apa și zahărul timp de aproximativ 20 de minute. La final, adăugați sucul de la jumătatea lămâii. Lăsați-l să se răcească în timp ce pregătiți baklava, deoarece baklava se toarnă fierbinte cu sirop rece.

Pregătiți baklava:

Ungeți o tavă de dimensiuni 20×30 cm cu ulei. Tăiați foile în dimensiunea tăvii (în cazul meu, am tăiat fiecare foaie în două). Amestecați nucile și pesmetul. Începeți prin așeza 3 foi în tavă, unse cu ulei (folosind o perie). Presărați cu amestecul de nuci și pesmet (aproximativ 3-4 linguri) pe cea de-a patra. Apoi ungeți cu ulei pe cea de-a cincea. Continuați astfel până la sfârșit, unind una cu ulei, apoi presărând nuci până când materialul este terminat. La final, ungeți 3 foi doar cu ulei, la fel ca la început. Lăsați deoparte încă o foaie. Tăiați baklava în romburi. Încălziți 125 ml de ulei și 125 g de unt și turnați peste baklava tăiată. Așezați o foaie deasupra baklavei pentru a nu se arde.

Coacere a baklavei:

Baklava se coace timp de 50 de minute. Încălziți cuptorul la 220°C. Coaceți primele 10 minute la 220°C. Apoi reduceți la 180°C și coaceți următoarele 30 de minute la 180°C. La finalul coacerii, creșteți temperatura din nou la 200°C și mai coaceți timp de 10 minute.

Scoateți din cuptor, îndepărtați foaia de deasupra (care s-a ușor ars) și turnați siropul rece peste. După ce siropul este absorbit, puteți acoperi cu o altă tavă timp de aproximativ 10 minute pentru a nu se ridica foaia de deasupra. Lăsați să se răcească la temperatura camerei, apoi acoperiți cu folie de aluminiu și transferați la frigider.

 


 

Baklava poate fi păstrată în frigider pentru o perioadă lungă, dar va dispărea într-o clipă. Poftă bună!