“Chifteluțe delicioase cu carne de pui… Așa le făcea bunica mea, și acum le fac și eu.”
300 g piept de pui congelat, 100 g cașcaval, 300 g cartofi, 200 g făină, 2 ouă, 10 g sare, 5 g piper negru, 70 ml ulei pentru prăjit.
PAȘII PENTRU PRIMA REȚETĂ: Puneți carnea într-un castron mai mare și adăugați brânza telemea sau brânza. Amestecați ingredientele cu o furculiță până când brânza se sfărâmă și se îmbină cu carnea.
Spargeți două ouă în castron și amestecați din nou. Curățați ceapa și tăiați-o în bucăți (mici sau mari, după preferință).
Ceapa nu trebuie prăjită în prealabil, dar puteți să adăugați și câteva căței de usturoi mărunți, în funcție de gust. Adăugați ceapa în amestecul de carne, apoi adăugați pesmetul și amestecați totul cu mâna.
Sărați și piperiți amestecul după gust (dacă brânza telemea este sărată, nu adăugați multă sare, dar pentru brânza obișnuită puteți folosi mai multă sare).
După ce amestecul este pregătit în acest fel, amestecați bine toate ingredientele până când se distribuie uniform, apoi începeți să formați chiftelele.
Eu folosesc o lingură mare ca măsură, iau un băț din ea și, cu ajutorul unor mâini unsuroase, le formează într-o formă eliptică. Diametrul chiftelelor depinde de preferința voastră, dar eu obișnuiesc să le fac mai groase și ies aproximativ 9 chiftele.
Aranjați chiftelele pe o tavă, iar după ce ați terminat de utilizat întregul amestec și ați făcut chiftele, le rotiți individual într-o farfurie cu făină. Într-o tigaie cu inel încălziți ulei, aproximativ 1 deget, și prăjiți chiftelele din ambele părți timp de 5-6 minute, verificând periodic.
Eu le prăjesc până când obțin o crustă aurie de pe prima parte, apoi le întorc, acopăr tigaia cu un capac și le mai gătesc încă 10 minute. Este important ca uleiul să fie încins și arzătorul să fie setat la o temperatură medie spre înaltă. Puteți servi chiftelele cu orez fiert sau pilaf și salată de roșii.
PAȘII PENTRU A DOUA REȚETĂ: Tocați carnea de pui, la fel ca și cartofii, apoi amestecați-le într-un castron.
Carnea trebuie să fie în prealabil congelată pentru a putea fi tăiată mai ușor, fără să se lipească de răzătoare. Curățați cartofii și coaceți-i, apoi tăiați-i în bucăți și adăugați-i în castron cu carnea de pui.
Spargeți ouăle și condimentați după gust cu sare, piper și adăugați, dacă doriți, și alte condimente după preferință (cum ar fi ceapă uscată, ardei iute, coriandru măcinat, condiment pentru legume uscate…).
La final, adăugați făina și amestecați bine ingredientele cu mâna. Împărțiți amestecul în două părți egale, apoi întindeți o foaie de aluat cu ajutorul unui făcăleț, cât mai subțire puteți.
Tăiați cașcavalul în bucăți dreptunghiulare (8, ca pentru pizza), apoi aranjați-le în aluat astfel încât atunci când le tăiați ca să formați triunghiuri, să arate ca o felie de pizza și fiecare să fie umplută cu cașcaval.
Deasupra cașcavalului adăugați cea de-a doua parte a aluatului întins. Tăiați triunghiurile și prăjiți-le în ulei încins.
Triunghiurile se prăjesc timp de 10 minute pe o parte, până se rumenesc, apoi se întorc pe cealaltă parte și se prăjesc înca 10 minute sub capac. Le puteți servi imediat, cât sunt încă calde.”